15:57:30 28.03.2024
Stiri

Bolnavii cu tulburări mintale vor fi tratați altfel

Reportaj 24.08.2014 11:01 Vizualizări4350 Autor: Polina Cupcea


Bolnavii cu tulburări mintale vor fi tratați altfel

Premieră // Până la sfârșitul anului curent, în toate raioanele din ţară vor fi deschise Centre Comunitare de Sănătate Mintală

Deși Centrele Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) trebuiau să-și deschidă ușile la 1 septembrie curent, acest lucru se va întâmpla mai târziu. O problemă majoră este lipsa spațiilor, a cadrelor medicale specializate, dar și insuficiența de bani ce ar trebui să fie oferiți de stat centrelor de sănătate din raioanele republicii, responsabile de deschiderea CCSM. Cu toate acestea, experții afirmă că este important să se pornească odată carul, fiindcă aceste centre ar fi unicele servicii de sănătate mintală la nivel de comunitate în R. Moldova, care vor exclude spitalizarea și atitudinea discriminatorie a societății.

„Trebuiau deschise demult”

În prezent, în R. Moldova activează cinci CCSM: două în capitală și câte unul în Rezina, Ungheni și Bălți. Directorul CCSM Botanica din Chișinău, Arcadie Astrahan, a specificat că aceste centre trebuiau deschise demult, deoarece vor fi unicele servicii alternative de sănătate mintală, care vor oferi atât servicii consultative, cât și vor facilita procesul de socializare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, precum și integrarea/reintegrarea lor în mediul familial.

„Statul nostru nu are alternative în sănătate mintală, iar crearea acestor centre se cerea demult, deoarece toate serviciile de psihiatrie sunt concentrate în spital. Cât privește serviciile oferite de medicul psihiatru din raion, acestea sunt foarte reduse. În toată lumea serviciile de sănătate mintală sunt mult mai variate: e vorba de psihoterapie, ergoterapie, măsuri de incluziune socială etc., care uneori substituie tratamentul medicamentos. De exemplu, tratamentul pentru o depresie poate să înceapă cu terapie cognitiv-comportamentală și nu neapărat să iei antidepresive”, a declarat Astrahan.

Asistență psihiatrică, la domiciliu

Astfel, odată cu crearea CCSM, spitalele de psihiatrie și sistemul ambulator vor fi descentralizate, iar serviciile de sănătate mintală vor fi integrate în medicina primară. Statul își propune ca fiecare spital din raion să fie asigurat cu paturi psihiatrice, iar persoanele cu probleme de sănătate mintală din R. Moldova, pe lângă serviciile consultative în condiții de ambulator, vor beneficia de asistenţă specializată mobilă la domiciliu și de soluționare a crizelor care va fi acordată de CCSM.

„CCSM își propun să aibă nu doar psihiatri, dar și psihologi, asistenți sociali, juriști, logopezi, care vor vedea problema în ansamblu, având, astfel, rolul de facilitator, ajutând persoana la incluziunea socială și la rezultatele de sănătate. Persoana cu dizabilități trebuie privită ca un membru al comunității și inseparabil de aceasta, deoarece comunitatea este terapeutică și ea poate îngriji, tolera și avea îndemânarea și calitățile necesare”, specifică Astrahan.

În raioane, fără spații și specialiști

Dacă în capitală lucrurile se mișcă mai repede, în raioane situația este alta. Centrul de Sănătate din raionul Basarabeasca nu a demarat încă lucrările de dotare a spațiilor pentru activitatea centrului. „CCSM din Basarabeasca nu se află la nicio etapă. Nu avem spațiu, nici cadre medicale specializate și nu știm ce să facem. Banii care au fost transferați de către Centrul Național de Asigurări în Medicină (CNAM) sunt insuficienți. Ce putem face cu 40 de mii de lei, acești bani nu ne ajung să achităm salariul măcar pentru specialiști, nu să mai reparăm și să dotăm o încăpere. Unica soluție e că vom contracta un psihiatru, care va fi și psiholog, cât despre asistentul social, nu știm. Am înțeles că vor fi și instruiri, dar încă nu am fost anunțați. O să încercăm să legăm tei de curmei și poate la anul viitor vom avea mai multe finanțe și lucrurile vor evolua altfel”, a opinat șefa Centrului de Sănătate din Basarabeasca, Maria Beșleagă.

Același peisaj se perindă și în raionul Cahul. Spațiul nu a fost identificat, iar specialiștii – ia-i de unde nu-s. „Trebuie spațiu, specialiști, ca să avem un centru cu multe încăperi și să fie funcțional, însă nu-i avem. Pe moment, avem doar doi psihiatri pe tot raionul. Ne-am întâlnit cu consilierii raionali și administrația spitalului, ca să identificăm spațiul și sursele financiare, pentru că vrem să fie un centru dotat, deoarece raionul Cahul e unul mare. Finanțele oferite de CNAM nu sunt îndeajuns. Carul se va urni din loc, dar până își va lua viteză va trebui să mai treacă ceva timp”, a conchis șeful Centrului de Sănătate Cahul, Alexandru Hogioglo.

Orheiul, pe ultima sută de metri

Șeful Centrului de Sănătate Orhei, Iurie Lupacescu, dă asigurări că CCSM va fi deschis cu surle și tobe pe 1 octombrie curent. „Deja am contractat trei persoane: psihiatru, asistent social, psiholog. Ne străduim până la 1 octombrie să mărim echipa. Suntem pe ultima sută de metri ce ține de reparația spațiului. Deci, avem cu ce ne porni și la 1 octombrie centrul va fi deschis cu alai. Pe parcursul următorilor ani vom îmbunătăți condițiile, ca să fie un centru pe cinste”, a spus Lupacescu.

Ministerul Sănătății cunoaște problemele cu care se confruntă unele raioane, menționând că nu este ușor de organizat niște structuri noi. Totuși, în pofida acestor lacune, până la sfârșitul anului curent fiecare raion va dispune de aceste centre, spun oficialii.

23 de raioane, contractate de CNAM

„Avem câteva raioane unde nu sunt medici psihiatri sau sunt la vârsta pensionării, dar vor fi pregătiți suplimentar medici sau repartizați în aceste regiuni rezidenți. Am semnat un contract cu Agenția Elvețiană de Dezvoltare, care va veni cu suport pentru instruirea specialiștilor ce vor activa în CCSM. Scopul final al acestui proiect este de a avea persoane reintegrate în societate, chiar în câmpul muncii, de a micșora numărul de pacienți internați în spital, Astfel, se vor reduce și cheltuielile neargumentate ale spitalelor de psihiatrie, care consumă mai mulți bani decât aceste centre. Vor fi create și patru CCSM modele, iar în fiecare localitate va fi instituită funcția de asistent medical comunitar, care se va ocupa anume de persoanele cu probleme de sănătate mintală”, a declarat șefa Direcției asistență medicală primară, Tatiana Zatâc, menționând că deja au fost contractate, de către CNAM, 23 de centre comunitare de sănătate mintală raionale.

În R. Moldova sunt înregistraţi oficial 95 803 de bolnavi cu tulburări mintale şi de comportament, iar circa 59% din numărul total al persoanelor cu probleme de sănătate mintală sunt bărbaţi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md