16:20:09 19.04.2024
Stiri

„Boala” de a broda iile

Social 27.07.2014 14:03 Vizualizări2799 Autor: Galina Munteanu


„Boala” de a broda iile

De mică se vedea cu croșeta în mâini, tot de atunci i se trage și pasiunea pentru arta națională

Zice că darul de a broda i l-a dat Dumnezeu și se simte ca „în mâinile Lui” atunci când pune „cruciuliță lângă cruciuliță” pe pânză. De mică se visa meșter popular, voia să brodeze ii și costume naționale. Tot de atunci și pasiunea pentru acest instrument și firele multicolore i se trage. Visul cel mare și l-a împlinit abia după ce s-a căsătorit și a adus pe lume două fetițe care, deși sunt încă mici, nu obosesc să o ajute pe mămica în arta broderiei. Vorbim despre Svetlana Beschieru din satul Cobâlea, raionul Șoldănești.

Costum național pentru un nou-născut

Are în colecție mai multe ii și costume naționale. A brodat un costum național chiar și pentru un nou-născut, comenzi pentru colective artistice și individuale și a participat la mai multe expoziții în cadrul unor festivaluri folclorice. „Nu pot să vă redau ce simt atunci când brodez. E o plăcere care nu se descrie prin cuvinte. Uneori mă gândesc cum am putut să-mi rețin această pasiune până a aduce pe lume fetițele mele. Odihna mea este broderia. După ce-mi fac treaba prin gospodărie, când mă odihnesc... brodez”, ne spune femeia.

Transformă croșeta în baghetă magică

Inițial, lucra după modele deja făcute, culese de prin cărți, reviste, internet, dar nu obosește să inventeze și modele noi, care să ofere originalitate fiecărei lucrări. „Îmi amintesc de prima lucrare pe care am realizat-o dintr-o carte. După ce am finalizat ia, am mers cu ea la șefa Secției de cultură din raion. Aceasta s-a uitat la ea și, zâmbind, mi-a spus: „Succese mari în continuare! Ai talent, mergi și antrenează-l”! În unele modele improvizez, dar păstrez elementele naționale principale, iar rezultatul îmi iese uimitor, chiar dacă uneori e neaşteptat”, ne mărturisește entuziasmată Svetlana.

Broderia – o „boală”

Își consideră această pasiune o „boală” și nu ar vrea să scape de ea vreodată. Pe lângă broderie, Svetlana mai croșetează și coase. Ceea ce n-a învățat până acum e să țese, dar spune că totul abia urmează. „O să-mi împlinesc și această dorință. Vreau să țes manual o catrință, după care să o brodez. De fapt, și iile tot eu le cos, cumpăr doar pânza”, ne mărturisește femeia. „Boala” Svetlanei este transmisă și celor două copile pe care le crește cu drag. „Fata cea mare mă ajută deja. Îi dau și ei de brodat și îi spun ce și cum să facă să iasă mai bine. O simt că-i place și asta mă bucură nespus. Cea mica stă pe lângă noi și cere să-i dau și ei de lucru. Îmi doresc să ducem mai departe această artă, să-i ajutăm pe tineri să vadă frumusețea și valoarea tradițiilor populare și să revină la tot ce e românesc, căci altfel se pierd și nu ne rămâne nimic mai sfânt pe pământ”, este de părere creatoarea populară.

O lună de muncă pentru o ie

Realizarea unei ii durează aproximativ o lună, iar munca depusă este una extrem de solicitantă prin nivelul de detalii și acuratețe la care trebuie lucrat fiecare centimetru al modelului ales. „O cruciuliță în plus și deja ai stricat totul. Aici nu este permis să greșești. Rezultatul este o ie brodată manual, care poate să-și găsească locul în orice colț al lumii. Este ceva individual, lucrat manual, nu făcut în serie”, zice Svetlana.

În tot ceea ce face este susținută de soț și părinți care îi sunt mereu alături. Nu-i condamnă această pasiune, dar o încurajează, iar asta o face să meargă mai departe. Singura problemă e că de muncit muncește mult și cu pasiune, dar bani sunt puțini. „Inițial, mi-am deschis chiar o afacere în acest sens, am închiriat un sediu, dar când am văzut cât ai de plătit pentru impozite, fondul social, mi-am spus că așa nu mai rezist. O lună muncesc la o ie, iar mai toți banii câștigați trebuia să-i dau statului. Și eu cu ce rămâneam, cu munca doar? Păcat că statul prea puțin ne susține în acest sens”, conchide Svetlana Beschieru.

O ie brodată manual ajunge să coste pe piața din R. Moldova peste două mii de lei. Depinde de broderie și pânză.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md