Wednesday, April 23, 2014

ȘEVCIUK ȘI ȘTANSKI FĂRĂ DREPT DE A CĂLĂTORI LIBER ÎN UE



Peste cinci zile cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în spațiul Schengen. Comisarul pentru Afaceri Interne al UE, Cecilia Malmstrom, a spus că, pentru a circula liber moldovenii trebuie să dețină pașaport biometric. Este o mare realizare și începutul unui nou capitol în relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova", a spus comisarul european. De aceste prevederi se pot folosi și locuitorii regiunii de peste Nistru. 

În discursul de anexare a regiunii crimeene, președintele Federației Ruse a vorbit despre revizuirea frontierelor geopolitice. Domnul Putin a spus că nimeni nu poate interzice dorința cetățenilor ruși de a reveni la patria mamă. În Săptămâna Patimilor, domnul Putin s-a referit la conflictul transnistrean și  a spus că cetățenii ruși din regiunea transnistreană trebuie să-și decidă singuri soarta. „În această regiune o mare parte din populație este prorusă. Trebuie să fim democratici și să permitem acestor oameni să-și aleagă singuri soarta”, a declarat Putin. Spusele șefului statului rus au la bază cerea oficială a  Sovietului Suprem de la Tiraspol, de aderare la Rusia în baza rezultatelor referendumului transnistrean din 2006  -  97% din locuitorii regiunii se­pa­ratiste s-a pronunțat atunci pentru independență și integrare cu Federația Rusă. Tendințele centrifuge sunt cu atât mai mari cu cât, la începutul anului 2014, Soviet Suprem a votat o lege care prevedere ajustarea legislației transnistrene la legislația Federație Ruse.

Logica pusă în aplicare de domnul Putin este simplă, după anexarea peninsulei Crimeea și a regiunilor din estul Ucrainei, ar urma la rând Transnistria. Despre asta, domnul Rogozin a spus mai de demult: „da­că Chișinăul se va duce spre Bruxelles, se va duce în UE și NATO, atunci Trans­nistria, cu siguranță, nu se va duce aco­lo“.  Modalitatea de gândire a Kremlinului se bazează pe existența la Tiraspol a unui curent de opinie favorabil anexării provinciei de către Federația Rusă.  
Că Moldova va semna Acordul de Asociere este o stare de fapt. Echipa condusă de Iurie Leancă a știut să profite de bunele relații ale liberal democraților în Parlamentul European și a făcut posibil acest lucru. Umbra amenințărilor oficialilor ruși nu-i lasă însă pe oficialii de la Chișinău să se bucure prea mult. Politologul român Mihnea Dumitru afirma recent că, „deja se poate vorbi despre o amenințare directă la adresa Moldovei” și că, pentru integritatea Moldovei, viitorul arată “sumbru”.

Prin declarațiile la dreptul transnistrenilor de a își decide singuri soarta, domnul Putin a aruncat în aer procesul de negociere în formatul 5 plus 2, dar și declarațiile făcute de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre reglementarea conflictului de pe Nistru în cadrul integrității teritoriale a Republicii Moldova. Subliniez, belicoasele declarații, s-au bazat pe existența la Tiraspol a unui climat favorabil unei viitoare anexări. Tonul acestei atmosfere social politice a fost dat de către administrația de la Tiraspol. În aceste condiții, bunăvoința Uniunii Europene față de Republica Moldova nu ar trebui să se extindă și asupra liderilor transnistreni. 

Bruxelles-ul are la îndemână un un mecanism de sancționare a favoritismului politic aplicat de liderii de la Tiraspol. Pentru complicitate la acțiunile de dezmembrare a Republicii Moldova, Evghenii Șevciuk și Nina Ștanski nu ar trebui să beneficieze de regimul de călătorii fără vize în Uniunea Europeană. Ar fi răspunsul oficialilor de la Bruxelles la amenințările de securitate care au loc la adresa integrității Republicii Moldova.

No comments:

Post a Comment