Thursday, April 17, 2014

PATIMILE DUPĂ PUTIN



În Săptămâna Patimilor, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a spus că cetățenii ruși din regiunea transnistreană trebuie să-și decidă singuri soarta. „Conflictul transnistrean este una dintre problemele mari rămase după destrămarea Uniunii Sovietice. În această regiune o mare parte din populație este prorusă. Trebuie să fim democratici și să permitem acestor oameni să-și aleagă singuri soarta”, a declarat Putin.

Domnul Putin a făcut această afirmație pe 17 aprilie, ziua în care Parlamentul European a recunoscut dreptul Republicii Moldova de a solicita calitatea de membru al Uniunii Europene.

În aceași zi, aflat la Chișinău, senatorul american John McCain, a declarat în cadrul unui briefing că, după aceste declarații ale președintelui rus, Washingtonul este îngrijorat pentru integritatea Republicii Moldova. „Avem temeri cu privire la cele menționate de Putin astăzi, cu referire la integritatea țărilor din regiune. Dorim ca cetățenii Republicii Moldova să-și poată determina propriul viitor, fără ingerința altor părți externe”, a declarat John McCain. 

Declarația domnului Putin aruncă în aer procesul de negociere în formatul 5 plus 2, dar și declarațiile făcute de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov despre reglementarea conflictului de pe Nistru în cadrul integrității teritoriale a Republicii Moldova. 

Cuvintele șefului de la Kremlin par a bate în cuie soarta statului moldovean. După aceste cuvinte, riscul de desprindere a regiunii transnistrene de Republica Moldova crește în mod considerabil, căci adresarea Sovietului Suprem de la Tiraspol, prin care se cere alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă ar putea fi pusă în aplicare.
Într-o excelentă analiză de pe Context Politic sociologul român Mihnea Dumitru afirma că, „deja se poate vorbi despre o amenințare directă la adresa Moldovei” și că pentru Chișinău, viitorul este “sumbru”. „Constituția Republicii Moldova consfințește neutralitatea  “permanentă”. Orice mișcare serioasă de înlăturare a acestui articol ar aduce “trupe de eliberare” la Nistru instant”, sublinia sociologul român. 

Cu riscuri la integritatea statului moldovean, noul context geopolitic este favorabil Republicii Moldova. Conflictul ucrainean și sprijinul PPE au făcut posibilă recenta rezoluție a Parlamentului European prin care este susținută perspectiva europeană pentru Republica Moldova. O decizie despre care și cei mai optimiști comentatori politici afirmau, în urmă cu câteva luni,  că este una imposibil de obținut pentru Republica Moldova. Motivul ? Existența conflictului transnistrean.

Certa perspectivă europeană a Republicii Moldova deschide mai multe oportunități. Clasa politică de la Chișinău are în acest moment un road map bine marcat. Dincolo de a se grăbi și a înainta cererea de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, politicienii moldoveni ar trebui să găsească o nouă concepție de reglementare a conflictului transnistrean. În condițiile în care perspectivele actualului proces de negocieri sunt din ce în ce mai sumbre, iar prin afirmația domnului Putin, concepția de negocieri a fost dinamitată, Chișinăul poate insista pe schimbarea formatului de negocieri și oferirea Statelor Unite ale Americii statut de membru permanent în negocieri.

În acest caz noul Dialog Strategic moldo-american vine să acopere și latura politicilor de securitate și vine în întâmpinarea preocupărilor de securitate exprimate la Chișinău de senatorul McCain care a pledat pentru intensificarea cooperării militare dintre Statele Unite, Moldova și țările baltice.  

Schimbarea formatului de negocieri se înscrie perfect în contextul politic dat de încheierea acordului de la Geneva referitor la detensionarea situației din Ucraina dar și a ultimelor asigurări date de președintele Dumei de Stat, Serghei Narâșkin care, în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, a reconfirmat poziția Moscovei privind soluționarea conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. 

Cu road map-ul oferit de Parlamentul European în mână, politicienii moldoveni trebuie să dea dovadă de istețime. Speranțele pe care le oferă domnul Putin locuitorilor din regiunea transnistreană vor continua, va continua și suportul economic pe care oficialitățile ruse îl vor acorda regiunii separatiste. Atragerea oficialităților americane în procesul de negocieri este singura garanție a Chișinăului că, trupele ruse staționate la Tiraspol nu vor fi suplimentate iar Basarabia nu va fi încă odată răstignită.




2 comments: