21:36:51 16.04.2024
Stiri

Biciclete „made in Comrat”. Iată cine le face

Social 29.05.2016 10:20 Vizualizări3401 Autor: Galina Munteanu


Biciclete „made in Comrat”. Iată cine le face

Pasiune // Un profesor din Comrat are, pe lângă lecții, un hobby - confecționează biciclete electrice care se alimentează cu energie solară

Biciclete care merg cu... soare. Le puteți întâlni pe străzile din orașul Comrat, Găgăuzia. Micuțe, nu prea costisitoare, iar cel mai important - sunt ecologice, ne explică unul dintre autorii acestor vehicule pe două roți, profesorul de informatică Victor Nedelcu.

De la energia produsă de vânt, la cea solară

Alături de alte persoane, profesorul face parte dintr-o asociație care întrunește pasionați de tehnologii inovative în domeniul energetic din R. Moldova. Și anume, energia verde.

În orele libere, aceștia se adună și meșteresc exponate inovatoare care, pe lângă utilitatea acestora și satisfacția meșterilor, le aduc și faimă, ne spune profesorul.


„Un timp am fost preocupați de producerea energiei din vânt. Am trecut mai multe etape, am urcat unele trepte, iar odată cu tehnologiile avansate, am decis să ne preocupăm nu doar de producerea energiei solare, dar și să o folosim. Ceea ce vedeți aici nu este tot exponatul. Acesta mai are și panoul solar, care stă acasă. Dacă încărcăm bine bateria, ne ajunge să parcurgem drumul până la serviciu și înapoi – cinci kilometri. Asta ne scutește de necesitatea să ne folosim de transportul public, mai economisim. În plus, este și ecologic”, ne spune bărbatul, mândru de invenție.

Zeci de exponate

Au în palmares zeci de exponate, dar toate într-un singur exemplar. Biciclete electrice cu două, trei sau chiar patru roți sunt confecționate manual și din piese uzate, reciclabile, unele chiar de producție sovietică.

Deocamdată încă nu am făcut un al doilea exemplar, pentru că mereu încerc ceva nou. Toate piesele sunt adunate, nu avem nimic nou, fabricat acum. Chiar dacă procurăm ceva nou, mă refer în cazul dat la roți, sunt modificate și adaptate la ceea ce facem. Nu am ajuns nici să le vindem. Le facem pentru noi, dar și să avem cu ce ieși la diferite expoziții ”, ne spune profesorul inventator.

Pentru a confecționa o bicicletă, meșterul are nevoie de aproape o lună. „Sunt ajutat și de către băiatul meu. Bunăoară, în această bicicletă a lucrat mai mult feciorul decât eu. Necesită puțin timp pentru a o pune pe roate, întrucât aranjarea și punerea în funcțiune doar a unui detaliu poate dura și o lună. Uneori este dificil, nu ne dăm bătuți, pentru că ne place mult ceea ce facem și suntem obligați s-o facem”, susține Victor Nedelcu.

Energie cu pasiune

Chiar dacă este profesor de informatică, Victor Nedelcu ne spune că reușește să îmbine cu succes cele două domenii. „Și soția se mândrește cu mine”, zâmbește inventatorul de la Comrat.

Mai mult, dascălul încearcă să le insufle și elevilor lui din pasiunea pe care o are pentru aceste minuni pe două sau mai multe roți.

„Nu trebuie singuri să muncim, dar să antrenăm și alte generații, fiindcă ei sunt viitorul și lor le aparține ceea ce inventăm noi azi. Marea majoritate a elevilor sunt la curent cu pasiunea mea, chiar și acum sunt înconjurat de doi dintre aceștia, care muncesc cot la cot cu mine în aceste creații. Sunt băieți cu abilități, depun străduință în ceea ce fac, fapt ce mă bucură mult”, își laudă elevii domnul profesor.

Cu invențiile la expoziții

Creațiile biciclistului de la Comrat au putut fi admirate și în cadrul unor expoziții tematice care au avut loc la Chișinău și în raionul de baștină.

„Ne-au invitat la tot felul de expoziții, pentru că ceea ce facem noi este ceva inedit și fără prea multe surse financiare. Acum mulți se gândesc la forme netradiționale de dobândire și folosire a energiei electrice, dar prea puțini au rezultate. Mulți vorbesc, dar când le spui să arate ce au făcut, nu prea au ce. Îmi place mult ceea ce fac, fiindcă, dacă nu mi-ar plăcea, eram acum în altă parte. În plus, nu doar că îmi place, dar e și timpul să realizăm ceva, întrucât lumea progresează și se impun unele lucruri. Țările civilizate demult au trecut la tehnologii inovative, dar noi tot inventăm, inventăm, și, din lipsă de bani, tot la acest nivel rămânem. Chiar și așa, trebuie să progresăm, iar dacă nu le vom da noi un exemplu celor tineri, cine să o facă?”, conchide profesorul de la Comrat.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md