Bibliotecile NU au vacanță
Activități // În perioada estivală, bibliotecile propun cărți, ateliere de creație și concursuri pentru cititori
În timp ce unii aleg nisipurile de pe plaje, șezlongurile de la piscine sau cocktailurile de la terase, alții aleg să citească.Unii copii participă la ateliere de creație în bibliotecă. Liceenii își caută cărți din listele obligatorii. Iar maturii răsfoiesc ziarele și împrumută ghiduri de plante medicinale. De la copiii dornici de lectură și până la bunicii care îi însoțesc, bibliotecile se bucură de cititori chiar și în perioada estivală.
Copiii - cei mai activi cititori
Micii școlari își petrec cel mai mult timp în bibliotecă. Fie că vizionează desene animate sau creează diverse obiecte, ei participă la toate activitățile. Biblioteca „Ștefan cel Mare” din capitală le oferă copiilor ore de pictură și creativitate. Una din activitățile preferate este și „Ora poveștilor”. „Copiii sunt foarte nerăbdători și curioși să vizioneze poveștile și apoi, la final, să discute pe marginea lor”, remarcă Doina Spătaru, șef de oficiu.
La Biblioteca „Liviu Rebreanu”,învățăceii participă la atelierul de creație, unde realizează obiecte prin tehnica origami. Copiii de la grădinițe vin în vizite colective. „Chiar și în această perioadă avem permanent cititori, uneori peste o sută”, spune bibliotecara Ana Crețu. În bibliotecile din sate sunt mai puțini cititori în perioada estivală. Cu toate acestea, bibliotecara Zinaida Vâlcu din s. Bălănești, raionul Nisporeni, afirmă că „anume cărțile pentru copii sunt cele mai căutate”.
Tema pentru acasă
Programul școlar, de asemenea, este respectat cu strictețe. Autori precum Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Ioan Slavici sunt unii dintre cei mai solicitați la bibliotecă. „Elevii își citesc cărțile din listele obligatorii mai mult decât în anii trecuți”, observă Ana Caraman, specialist în domeniul muzee, patrimoniu și biblioteci din orașul Cahul. Bibliotecarii presupun că ar fi teama liceenilor pentru examenele de bacalaureat. „Ultimii ani au arătat că doar cunoștințele îi vor ajuta să obțină note mari”, remarcă specialista.
Elevii sunt pasionați și de literatura autohtonă. Ei au fost cuceriți de romanul „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija. Ana Caraman spune că „în biblioteca din satul Slobozia Mare e doar un singur exemplar al acestei cărți. O situație similară se întâlnește și în alte biblioteci”. De aceea, speră să obțină mai multe cărți și să le ofere tuturor posibilitatea de a lectura ce își doresc.
Maturii citesc ziarele
Sunt biblioteci pe care elevii le vizitează mai rar în această perioadă. În schimb, „maturii sunt fideli cititori, în special ai ziarelor”, remarcă Eugenia Dicaia, directoareaBibliotecii publice din orașul Glodeni. Cititorii fideli citesc aproape zilnic presa națională. Mai sunt solicitate „cărți de beletristică, medicină populară și plante”, adaugă directoarea.Biblioteca din Glodeni se mai pregătește pentru Festivalul Cărții și al Lecturii care va avea loc la sfârșitul lunii august și e consacrat Anului Dumitru Matcovschi.
Ring de dans în bibliotecă
Dacă mulți își imaginează că în localurile cărților doar se citește, atunci greșesc. La Biblioteca „Nicolae Titulescu” din Chișinău se și dansează. Proiectul „Transformăm biblioteca în ceva” a transformat-o, în luna iulie, într-un ring de dans. „Am dansat hora, sârba, belly-dance și dansuri moderne”, spune Marina Damaschin, șefă de oficiu. Totodată, ea mai adaugă că au descoperit „o mulțime de copii talentați, care știu să execute multe mișcăriși să transmită emoții”.
Pe lângă dans, cititorii au aflat și informații importante din istoria dansului. Pe parcursul anului, prin intermediul acestui proiect, biblioteca amai fost transformată în casă mare, muzeu, bibliotecă-surpriză, iar în luna august se va transforma în familie. „Vom aduna toți cititorii care sunt născuți în luna august și vom sărbători împreună ziua lor de naștere”, mai spune Marina Damaschin.
Tombola lecturii
Lectura aduce și premii. Biblioteca „Onisifor Ghibu” din capitală organizează concursul „Eu vara citesc!”. Utilizatorii care își doresc să participe la concurs completează niște fișe cu datele personale și titlul cărții citite din colecția bibliotecii. Datele se colectează pentru tombolă. „În toamnă se vor face bilanțurile. Câștigătorii vor primi cadouri și cărți”, anunță Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii.
Bolul e prea mic pentru a cuprinde informația despre toate cărțile din colecție pe care cititorii le vor lectura în această vară. Bibliotecarii, însă, speră ca până la finalul concursului să îl reumple de câteva ori. Cititorii solicită cărțile din campania de lectură „Chișinăul citește o carte”.De asemenea, enciclopediile, atlasele sunt foarte atractive pentru public. „Una din cărțile cele mai citite în această perioadă este Pasărea Spin de CollenMcCullough”, remarcă Vitalie Răileanu.
Recomandări de vară
Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”recomandă pentru lectură „50 de idei geniale care au schimbat omenirea”de John Farndon. „Este o carte bună de citit și în troleibuz,și la plajă”, spuneVitalie Răileanu. Iar pentru copii propune„Micul prinț” de Ghenadie Postolachi.
Timpul care a mai rămas din această vară poate fi petrecut și în compania cărților propuse de scriitorul Dumitru Crudu: „Ciulinii Bărăganului” de Panait Istrati, „Firesc” de Petru Cimpoeșu și „Țesut viu” de Emilian Galaicu-Păun.
Victoria Bortă
Avertismentul Uniunii Europene: Zborurile civile deasupra Rusiei se confruntă cu riscuri ridicate
Necesarul de energie electrică, asigurat integral și pentru ziua de 11 ianuarie, pe malul drept al Nistrului: De unde a venit lumina în ultima zi
DOC // Președinta Maia Sandu, salariu de 20,4 mii de lei: Are un apartament și trăiește doar din veniturile obținute de la Președinție