11:50:15 29.03.2024
Stiri

Beneficiile DCFTA și DEZAVANTAJELE Uniunii Vamale pe înțelesul tuturor: „Aderarea la UV va reduce PIB-ul cu 10%”

Economie 21.11.2014 11:27 Vizualizări1836 Autor: Ziarul National
Beneficiile DCFTA și DEZAVANTAJELE Uniunii Vamale pe înțelesul tuturor: „Aderarea la UV va reduce PIB-ul cu 10%”


Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), intrat în vigoare în mod provizoriu pe 1 septembrie curent, este unica șansă ca economia R. Moldova să se dezvolte pe termen mediu și lung. Politicienii care contestă DCFTA și îndemnă cetățenii R. Moldova în Uniunea Vamală știu despre beneficiile Acordului, dar preferă să fie populiști. Aceasta este concluzia enunțată la Clubul de presă al Delegației UE în R. Moldova.

Șeful Secției politică și economie din cadrul Delegației UE la Chișinău, Wicher Slagter, a menționat că DCFTA este pentru R. Moldova un document unic și mai mult decât benefic. „Producătorii moldoveni, inclusiv cei din partea stângă a Nistrului, au acces pe o piață de 500 de milioane de consumatori, iar DCFTA e mai bun decât Acordul Preferențial Autonom. Impactul Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător este pozitiv, mai ales că exporturile mărfurilor moldovenești vor creșe cu 16%, iar importurile din UE - cu 8 la sută. Astfel, Produsul Intern Brut al R. Moldova va crește cu 5,4%. De asemenea, acest Acord va permite accelerarea reformelor, creșterea competitivității mărfurilor și atragerea investitorilor străini. Asta înseamnă locuri de muncă bine plătite și trecerea la o economie modernă. R. Moldova poate deveni un paradis pentru potențialii investitori, pentru că e mai avantajos să investești într-o țară din Europa, decât în China, care este mai îndepărtată geografic”, a precizat Wicher Slagter.

Oficialul a dat asigurări că Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, este compatibil cu Zona de Comerț Liber cu țările CSI. „Rusia a sonorizat îngrijorări în legătură cu faptul că mărfurile din UE vor ajunge pe piața sa prin intermediul R. Moldova. Este clar că Rusia a introdus embargo la produsele agricole moldovenești din motive politice. DCFTA permite R. Moldova să-și păstreze suveranitatea economică și poate semna acorduri comerciale cu orice țară din CSI și din lume. A semnat cu Turcia și poate semna și cu oricare altă țară. Dacă R. Moldova va adera la Uniunea Vamală, atunci își va pierde această suveranitate comercială, iar R. Moldova va fi nevoită să pună tarife înalte pentru comerțul cu alte țări”, a spus reprezentantul Delegației UE în R. Moldova.

Totodată, R. Moldova și-a asumat angajamentul să respecte tarifele odată cu aderarea la Organizația Mondială a Comerțului (OMS), iar aderarea la Uniunea Vamală va impune creșterea acestora la toate mărfurile din afară. „Astfel, R. Moldova va fi nevoită să compenseze pierderile datorită acestor tarife ridicate și va avea de plătit o factură prea mare. Și, nu în ultimul rând, aderarea R. Moldovei la Uniunea Vamală va duce la reducerea PIB-ului cu 10%, iar economia va rămâne în continuare neperformantă”, a mai adăugat Slagter.

Întrebat dacă politicienii care promovează ideea aderării R. Moldova la UV știu aceste cifre, Wicher Slagter a declarat că aceștia ar trebui să le cunoască, „iar dacă nu, atunci sunt gata să mă întâlnesc cu ei și să le enunț”.

Mai tranșant în această privință a fost ofițerul de comerț al Secției politică și economie a Delegației UE, Vasile Plămădeală. „Am văzut că promotorii UV prezintă și ei niște cifre, dar vă asigur că acestea nu reprezintă soluții viabile. Ceea ce prezintă ei sunt soluții pe termen scurt, dar noi propunem un plan care va funcționa pe termen mediu și lung. Ei sunt populiști și, dacă nu cunosc prevederile DCFTA, ar trebui să le fie rușine”, a punctat Plămădeală.

Acesta a mai adăugat că inclusiv regiunea Transnistreană are beneficii de pe urma DCFTA, iar până la 1 ianuarie 2015 trebuie să aleagă dacă se va conforma cerințelor sau vor pierde accesul preferențial al mărfurilor în UE. „Exporturile din regiunea transnistreană în UE se cifrează la 37,8%, iar în Rusia – 15,7%. Sunt cifrele prezentate de ei și nu inventate. Aplicarea DCFTA va crește bugetul PIB-ul regiunii până la 3,6%, iar neaplicarea Acordului va duce la reducerea acestuia cu 5,2 la sută”, a mai spus Vasile Plămădeală.

Clubul de presă al Delegației UE în R. Moldova a avut loc la vinăria „Et Cetera” din satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă. Directorul general al vinăriei de familie, Igor Luchianov, a menționat că 60% din exporturi merg pe piața UE, China sau SUA, iar 40% din producțe se vinde pe piața internă. „Nu am simțit impunerea embargoului de către Rusia, pentru că nu exportăm deloc pe acea piață. Preferăm piața UE. Pentru mine DCFTA este un avantaj enorm. Noi ne-am propus și facem un produs de calitate și nu avem nicio piedică în a cuceri consumatorii din UE”, a spus Luchianov.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md