07:34:14 24.04.2024
Stiri

Banii VIRTUALI, tot mai căutați în R. Moldova

Economie 29.12.2013 12:00 Vizualizări9010 Autor: Tatiana Scutaru
Banii VIRTUALI, tot mai căutați în R. Moldova www.dailytech.com


Câștiguri // O rețea care generează monede virtuale, bazată pe valuta digitală „bitcoin” (BTC) devine tot mai populară în R. Moldova. Unii tineri au câștigat și 100 000 de dolari din valoarea acestuia

Cu un calculator performant poți face mii de euro. Cu un calculator, dar și cu mult noroc. Trebuie să fii conectat la o rețea și să „muncești” acolo. Bitcoinul este o valută digitală, care a devenit un fenomen foarte polarizat pe internet în ultimii patru ani. Acesta reprezintă o cheie, care constă din 34 de caractere ce se păstrează într-un „portofel” electronic, securizat. Cum se obțin banii aceștia? „Procesul de obținere a bitcoinului se numește mining”, explică Iulian Sobețchi, un economist din Chișinău, interesat de aceste monede.

Un calculator puternic, indispensabil pentru BTC

Fiecare utilizator, cu puterea de procesare a computerului său personal, participă la rezolvarea unui sistem de ecuații. Calculatorul are o putere de calcul pe cartela video. Pe calculator se instalează o aplicație specială care scoate de pe server un bloc de date, care e prelucrat de video-cartă. În funcție de puterea cu care procesează computerul tău – tu ești remunerat cu bitcoin. „La fel ca și pe piața Forex, bitcoinul poate fi tranzacționat la bursă, cumpărat la preț redus și vândut la preț ridicat. Aceasta este cea mai folosită metodă pentru a obține bitcoinuri noi. Eu am acum șase bitcoinuri, iar cinci dintre ele sunt cumpărate. Inițial, le-am achiziționat ca metodă de investiție, apoi am început să le tranzacționez la bursă”, spune Iulian.

De la ciorapi la automobile

Și Nicolae Bulat, un informatician din Chișinău, stă cu ochii pe evoluția bitcoinului. Are acum patru și speră ca valoarea lor să crească instant. „Eu am aflat de bitcoin în vara lui 2012. Citeam niște articole pe net, unde se menționa despre acești bani și am fost intrigat. Nu am înțeles nimic de la început: ce-i cu el, ce faci, ce îți aduce? Am luat-o ușor și am început a citi iar. Acum, am patru bitcoinuri. Valoarea lui a scăzut puțin, acum e de 513 dolari. Nu mi-am cumpărat încă nimic cu ei, pentru că, așa cum se spune la noi, îi las de sămânță. Dar eram tentat să îmi procur ceva. Pe internet poți cumpăra cu BTC șosete, tricouri și chiar mașini”, povestește Nicolae. „Ca orice altă valută, la modul practic bitcoinul poate fi folosit la plata bunurilor și serviciilor. Zilnic, mii de localuri din întreaga lume acceptă plăți prin bitcoin, de la pizza și bere până la aparate electrice sau călătorii în spațiu. La fel, acești bani pot fi folosiți ca instrument investițional, valoarea lor urmând să crească de cinci ori pe parcursul anului următor”, completează și Iulian.

BTC-ul, transformat în bani reali

Dacă Iulian și Nicolae nu și-au cumpărat încă nimic cu acești bani digitali, pentru că așteaptă ca valoarea lor să crească, atunci Ion Rotaru (nume modificat) i-a schimbat deja pe bani reali. Tânărul a prins demult care e „poanta”. „În spatele lui stă o filozofie întreagă și e tare complicat de explicat. Eu am acum atâția BTC, încât pot să îmi cumpăr o mașină. Am prins ultimul tren. Am început să fac mining (să participe la crearea de Bitcoin) prin luna noiembrie a anului trecut. În urmă cu puțin timp i-am schimbat în euro, la o bursă. Statul nu se poate implica în tranzacțiile cu BTC, el poate doar să îl interzică. Băncile nu-l recunosc, însă există burse specializate care îl pot cumpăra. De exemplu, www.metabank.ru sau www.mtgox.com sunt doar două dintre acestea care îți dau bani cash pentru BTC pe care tu le ai. Încă nu avem bănci speciale pentru BTC, însă bursele online îți iau bitcoinurile tale și îți transferă pe card în valuta pe care o ceri tu. Care e interesul lor să cumpere cu bani reali bitcoinul? Să investească în ceva care peste jumătate de an va costa de 50 de ori mai mult”, povestește Ion.

Moldovenii, interes maxim pentru bitcoin

Piața este foarte sensibilă, iar știrile despre bitcoin îi influențează direct valoarea. „O știre care a apărut recent pe net și care titra „China nu va recunoaște bitcoinul!” l-a prăbușit imediat de la 1 100 de dolari la 900 de dolari”, se plânge Ion. „Pe plan internațional, bitcoinul nu a fost recunoscut ca valută oficială. Prețul lui este stabilit însă de cerere și de ofertă, pentru că nu are valoare intrinsecă”, îl completează Iulian. „În țara noastră, el se folosește în cercuri restrânse. Sunt oameni care îl „minează”, sunt și din cei care joacă la bursă, unii îl schimbă în bani cash sau cumpără direct din magazine online care acceptă plata prin bitcoin. Știu băieți din Chișinău care dețin chiar și 100 de bitcoinuri, adică echivalentul a 85 000 de dolari americani (calculat pe valoarea de moment a unui bitcoin) – bani obținuți prin muncă. Alți băieți pe care îi cunosc investesc sute de mii de dolari pe tehnică nouă și performantă pentru minat. Deci, oamenii știu și profită de acest lucru. Cred că merită de investit în bitcoin: este un fenomen revoluționar în lumea digitală”, mai spune Iulian.

Germania, prima țară care a recunoscut BTC

Dacă banii obișnuiți sunt puși în circulație la noi de către Banca Națională a Moldovei, atunci bitcoinul este emis printr-o procedură automatizată. Cel care participă la menținerea bitcoinului, acela primește o cantitate de BTC, în funcție de contribuția adusă. „Bitcoin a fost creat pentru oamenii care au cunoștințe avansate în tehnologie. Acei care știu numai să își verifice e-mailul au zero șanse”, râde Nicolae. „Cel mai mult sunt interesați tinerii, ei au înțeles că este vorba de bani internaționali. Pentru BTC nu există frontiere, bănci, guverne sau implicarea statului”, adaugă tânărul. Dacă în Republica Moldova nu poți cumpăra fizic nimic cu BTC, în România câteva restaurante le acceptă ca plată. Mii de persoane s-au îmbogățit cu BTC. Metoda a fost recunoscută oficial în Germania, devenind instrument financiar legal. Ministerul german de Finanțe a acceptat-o ca unitate de cont, ceea ce înseamnă că ea poate fi utilizată în scopuri comerciale și fiscale.

De la 8 dolari la 800 de dolari

Bitcoinul a fost creat în anul 2009 în fază inițială, iar din 2010 s-au făcut primii bani. Creatorul lui este un autor care și-a ascuns identitatea și poartă pseudonimul Satoshi Nakamoto. Prima plată de Bitcoin a fost făcută pentru o pizza, iar tranzacția a fost de 10 dolari. Când a apărut pentru prima dată, Bitcoinul valora 7,5 dolari. Acum, prețul lui poate ajunge și la 800 de dolari. În prezent, pe internet circulă 12 milioane de monede. Valoarea lor, per total, depășește cu mult un miliard de dolari. De la crearea Bitcoinului în 2009, peste 10 000 de agenți economici au ajuns să accepte moneda virtuală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md