12:45:20 23.12.2024
Stiri

AVERI // „Dreptate” în casta procurorilor

Anticorupție 10.06.2016 15:07 Vizualizări3490 Autor: Stela Mihailovici
AVERI // „Dreptate” în casta procurorilor

INTEGRITATE? Un procuror a fost dat pe mâna CNA, fiind bănuit de îmbogățire ilicită, iar altul risca dosar penal pentru fals în declarația de avere, dar a scăpat basma curată

Doi procurori din cadrul Procuraturii sectorului Buiucani al capitalei, Igor Demciucin și Ion Roșca, urmau să fie penalizați de Procuratura Generală (PG) pentru că și-au completat eronat declarațiile de avere depuse pentru anul 2014, dar anchetele inițiate de oamenii legii trenează.

Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat nereguli în acte încă în lunile martie și aprilie și a expediat sesizările la PG, nu există deocamdată o decizie în cazul Roșca, iar celălalt procuror ar putea scăpa nepedepsit, deoarece a fost dispusă neînceperea urmăririi penale pentru fals în declarații.

Comisia Națională de Integritate a inițiat controale în privința celor doi procurori la sesizarea companiei „Ritlabs” SRL, care activează în domeniul tehnologiilor informaționale, fiind cunoscută la nivel internațional și care s-a plâns anterior autorităților că a fost supusă presiunilor din partea acestor procurori.

Diferență vădită între venituri și proprietăți

Procurorul Ion Roșca a indicat în declarația de avere depusă pentru anul 2014 doar veniturile din salariu în sumă totală de 81 de mii de lei, adică câte 6 700 de lei pe lună, dar a reușit să-și cumpere în același an o casă de 118 metri pătrați, evaluată la peste un milion de lei.

CNI a constatat că există o diferență vădită între veniturile procurorului și bunul imobil pe care și l-a procurat. Potrivit legislației, o „diferență vădită” se atestă atunci când costul unor bunuri depășește cel puțin de șase ori salariul mediu lunar obținut de funcționar. În actul de constatare emis de CNI pe 28 aprilie se spune că proprietatea dobândită de Ion Roșca este de 191 de ori mai scumpă decât suma venitului realizat de procuror pe parcursul anului 2014.

Ion Roșca a mai trecut în declarație două apartamente de 83 și, respectiv, 148 de metri pătrați, contractele de investiții fiind semnate în 2010 și 2011, două terenuri, dar a uitat să indice cinci conturi bancare. Pe unul chiar s-au făcut rulaje în sumă de 280 de mii de lei.

Casă de lux cumpărată din economii

În explicațiile pe care le-a dat CNI-ului, Ion Roșca a invocat că și-a cumpărat casa de lux din economiile pe care și le-a făcut înainte de a ocupa funcția de procuror. Acesta a obținut anterior dividende de la SRL ,,Era Prim” în care deținea o cotă-parte. Compania gestionează o curățătorie chimică în centrul capitalei. Roșca i-a asigurat pe membrii CNI că a donat partea lui din firmă, deoarece activitatea de antreprenor este incompatibilă cu cea de procuror. În prezent, în actele de la Camera Înregistrării de Stat, printre proprietarii firmei se regăsește un oarecare Eugen Roșca, care ar putea fi în relații de rudenie cu procurorul.

Totuși, membrii CNI nu s-au lăsat convinși și au cerut Centrului Național Anticorupție să examineze materialele prin prisma articolului din Codul Penal – „îmbogățirea ilicită”, care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 120 la 160 de mii de lei sau cu închisoare de la trei la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 la 15 ani.

Anchetă la CNA

Ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, ne-a confirmat că Direcția urmărire penală a inițiat o anchetă în cazul procurorului Ion Roșca, dar nu există încă o decizie de începere sau de refuz al urmăririi penale. „Persoana a fost audiată. La solicitarea anchetatorilor, aceasta a prezentat mai multe acte confirmative privind veniturile sale, care sunt analizate”, a precizat Starinschi.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, susține că toate materialele în cazul Roșca au fost transmise CNA-ului. PG nu-l cercetează pe procuror prin prisma altui articol din Codul Penal – „falsul în declarații”, așa cum ceruse CNI. Această ilegalitate se pedepsește cu amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la cinci ani.

CNI a mai cerut și Inspectoratului Fiscal să stabilească dacă Ion Roșca și-a îndeplinit corect obligațiile fiscale în anul 2014. Între timp, Ion Roșca a depus cerere de demisie din organele Procuraturii.

Mașină și garaj la preț de 52 de mii de lei

Celălalt procuror verificat de CNI, Igor Demciucin, indică în declarația de avere că și-a cumpărat în 2014 un garaj și o mașină, dar la prețuri de nimic. Bunul imobil l-ar fi costat pe procuror doar 37 de mii de lei, iar mașina – 15 mii de lei. Este vorba de un autoturism de model „Toyota Camry”, produs în 2007. Pe piață, o astfel de mașină se vinde cu circa șapte mii de euro.

Chiar dacă par modeste, achizițiile de 52 de mii de lei indicate în acte reprezintă mai mult de jumătate din salariul procurorului pentru un an întreg de muncă. În 2014, Igor Demciucin a avut venituri de 82 de mii de lei.

În cadrul controlului, CNI nu a pus la îndoială veridicitatea prețului indicat de Demciucin pentru achizițiile pe care le-a făcut și a stabilit lipsa diferenței vădite între veniturile realizate pe parcursul anului 2014 și proprietatea dobândită în aceeași perioadă de procuror.

A uitat să declare trei conturi bancare

Pe de altă parte, solicitările făcute de CNI către băncile comerciale din R. Moldova au scos la iveală faptul că Igor Demciucin nu a indicat în declarație trei conturi de card. Procurorul afirmă că a uitat de unele conturi, deoarece nu le-a utilizat de mult timp, iar despre existența unui card nici nu știa.

„Contul a fost unul salarial, deschis la angajare de către PG. Ulterior, instituția a încheiat contract cu altă bancă, fiind astfel deschis alt cont de card salarial, iar primul urma a fi închis automat ca rezultat al rezilierii contractului cu PG”, a explicat Demciucin.

În urma tuturor verificărilor, pe 24 martie, CNI a constatat că Igor Demciucin nu a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietate toate bunurile deținute, încălcând astfel legea. Autoritatea a expediat o sesizare Procuraturii Generale în care a cerut inițierea unui dosar penal pe numele procurorului pentru „fals în declarații”.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a spus că materialele primite de la CNI au fost analizate și s-a dispus „neînceperea urmăririi penale” pe numele lui Igor Demciucin.

Litigii în judecată

Atât Ion Roșca, cât și Igor Demciucin nu au fost de acord cu actele de constatare emise de Comisia Națională de Integritate și s-au adresat în instanța de judecată, cerând anularea acestora.

Șeful Serviciului informare și relații cu publicul din cadrul CNI, Eugen Vițu, a precizat că instituția a primit deja citație de la judecătorie în cazul Demciucin și așteaptă să fie informați și despre programul ședințelor de judecată în litigiul inițiat de Ion Roșca.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md