Autosanitare noi pentru spitalele din R. Moldova
Parcul de mașini al Serviciului Asistență Medicală Urgență (AMU) din R. Moldova a fost completat cu 15 autosanitare noi, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii (MS) şi urmează să fie livrate în raioane în zilele următoare.
Potrivit MS, este vorba de 15 ambulanţe din totalul de 32 procurate prin licitație publică. Trei dintre ele vor fi repartizate Centrului Național Științifico-Practic Medicină de Urgență (două mașini pentru Servicul „903” și una pentru Serviciul Aviasan), câte patru – Stației Zonale AMU Nord și Centru, trei - Stației Zonale AMU Sud și o ambulanță va pleca către Stația Zonală AMU Găgăuzia.
Maşinile sunt dotate cu monitoare, încălzitoare de perfuzii, aspiratoare fixe şi portabile, sisteme de imobilizare, gulere cervicale şi truse de urgenţă. Două dintre ele sunt destinate nou-născuților și două - pentru serviciul de reanimare, iar restul sunt pentru transportarea pacienților și acordarea ajutorului necesar pe durata transportării de la locul incidentului/accidentului până la unitatea spitalicească de profil.
„Datorită procurării acestor ambulanțe, se va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale de urgență. Aceste ambulanțe sunt doar o etapă a unui proiect de dotare cu servicii de ambulanțe moderne, ceea ce prevede transportarea adulților și copiilor în condiții calitative. Scopul acestui proiect este și reducerea mortalității pacienților până în 2015 cu 5 %”, a declarat ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, în cadrul ceremoniei de repartizare a ambulanțelor.
„Ambulanțele sunt performante și dispun de echipament medical pentru situații foarte complicate. Pacienții nu vor fi transportați doar mai rapid la spital, dar și le vom putea acorda servicii calitative pe loc. Este foarte bine să ai totul la îndemână”, a specificat Svetlana Gaitur, șefa Stației Zonale AMU Centru.
Deși MS dă asigurări că automobilele vor rezista pe drumurile naționale, de altă părere sunt șoferii. „Mașinile sunt frumoase și foarte bune, iar cabina pentru șoferi este mai spațioasă, numai drumurile dacă le-ar face vom ajunge foarte repede la bolnav. Nu știu cât vor rezista, dacă nu se vor repara drumurile de la sud care lasă de dorit”, a menționat Constantin Bria, șofer de la Stația Zonală AMU Cahul.
Ultima renovare tehnică a parcului de mașini al Serviciului AMU din țară s-a produs în anul 2003. Potrivit normelor de care se conduce MS, anual ar trebui achiziționate cel puțin câte 90 de ambulanțe, astfel încât o dată la cinci ani acestea să fie schimbate. „După calculele noastre, 80 la sută din ambulanțe sunt uzate. În total, avem 350 de automobile, 280 dintre care sunt vechi. Acest număr nu este unul optimal de ambulanțe, de aceea pentru anii următori se va pune accentul pe dotarea tehnologică, instruirea personalului medical”, a opinat Usatâi.
Valoarea totală a proiectului constituie 2,6 miliarde de lei.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni