AUDIO // Dialog AMICAL între Veaceslav Platon și Alexandru Tănase, pe când ultimul era președinte al CC, despre furtul miliardului
UPDATE // Vedeți AICI reacția lui Alexandru Tănase la convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Veaceslav Platon în 2015.
În momentul în care Ilan Șor a preluat Banca de Economii, gaura reală din bancă era de numai 650 de milioane de lei. Faptul că aceasta a ajuns în scurt timp la 14 miliarde de lei l-a șocat chiar și pe Veaceslav Platon, recunoaște acesta într-o pretinsă convorbire telefonică din anul 2015 purtată cu președintele de atunci al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, actualul ministru al Justiției.
Discuția telefonică a fost făcută publică, ieri-seară, într-o emisiune la „Jurnal TV”, iar Platon îi spune lui Tănase că jaful bancar nu putea să aibă loc fără implicarea politicienilor și cu aportul fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu.
Platon vorbește despre rolul-cheie al lui Ilan Șor în acest jaf bancar, „dacă nu era prost, nu nimerea în această situație”, dar și despre protecția pe care i-o asigură actuala guvernare, în frunte cu Vlad Plahotniuc, pentru că ar fi și aceasta implicată în fraudă. Tot Platon spune că „nimeni nu caută” banii fraudați.
Potrivit omului de afaceri, condamnat în R. Moldova la 30 de ani de închisoare, 18 dintre care pentru implicarea în frauda bancară, lui Ilan Șor i s-a spus că nu va fi închis. Platon mai credea, în 2015, că Ilan Șor va fi lăsat să plece din R. Moldova.
În convorbirea telefonică, Platon îl numește „amice” pe Tănase, iar ultimul îi spunea că nu are încredere în șeful Delegației UE la Chișinău de atunci, Pirkka Tapiola, pe care l-a numit „Gladiola”.
Ministrul Justiției, care recunoștea în 2015 că nimeni nu are încredere în justiție, nu a confirmat deocamdată veridicitatea acestei înregistrări telefonice.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni