10:12:43 25.04.2024
Stiri

Audiere prietenoasă la Procuratura Călărași!

Social 10.12.2013 15:27 Vizualizări3200 Autor: Polina Cupcea
Audiere prietenoasă la Procuratura Călărași!


O cameră de audiere a copiilor-victime sau martori ai infracţiunilor a fost amenajată şi dotată tehnic în sediul Procuraturii raionului Călăraşi. Această cameră va fi folosită și de victimele din raioanele Strășeni și Nisporeni.

„Copiii care vor fi intervievați în aceste camere vor fi minorii de până la 14 ani, victime sau martori ai abuzului sexual, ai violenței în familie, traficului de ființe umane și altor crime. Audierea minorilor în aceste condiții prietenoase permite limitarea contactului direct cu abuzatorul. În același timp, copilul nu mai este obligat să meargă în instanța de judecată, deoarece înregistrarea audierei în aceste camere va fi probă la dosar, ceea ce reduce riscul revictimizării minorului”, a declarat procurorul general al R. Moldova, Corneliu Gurin, în cadrul evenimentului care a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, marcată pe 10 decembrie.

Potrivit standardelor internaţionale, camera de audiere în condiţii speciale a copilului reprezintă o combinaţie din cel puţin două încăperi separate, care încadrează încăperea pentru audierea copilului şi încăperea de vizualizare a audierii - încăperea tehnică. Camera pentru interviuri este un spaţiu prietenos, sigur şi plăcut, cu măsuţă şi fotolii confortabile și sunt dotate cu echipament audiovizual, inclusiv camere video şi microfon, astfel încât să fie asigurată înregistrarea clară a procesului de audiere. La vedere sunt expuse câteva jucării moi. Într-un dulăpior vor fi păstrate creioane, cariocă, hârtie şi jucării (casă, mobilier, păpuşi de diferite dimensiuni, gen, vârstă etc.), folosite în scopul acumulării probelor.

„Copilul va discuta cu un specialist instruit (psihopedagog, psiholog) în condiții pritenoase și sigure, în timp ce ceilalți participanți la proces se află într-un spațiu separat dotat cu dispozitive audiovizuale care transmit și înregistrează interviul în timp real. Această modalitate de audiere permite să obțină declarații de la copiii care au suferit o traumă psihologică, fără a-i trauma. Deja am audiat luna aceasta doi copii, ceea ce a asigurat investigarea eficientă”, a opinat procurorul din cadrul Procuraturii raionale Călărași, Mariana Stratan.

Potrivit Codului de Procedură Penală, care a fost modificat anul trecut, audierea minorilor este efectuată de către judecătorul de instrucţie în aceste spaţii. Însă, președinta CNPAC, Daniela Sâmboteanu, spune că intrarea în vigoare a acestui articol nu a rezolvat de la sine protecția copiilor-victime ale abuzului sexual. „Totuși, doar crearea facilităților pentru audiere nu poate garanta realizarea unor interviuri prietenoase cu copiii, atâta timp cât audierea copilului este realizată cu participarea suspectului, acesta observând declarațiile copilului, alături de alți participanți la proces într-o cameră separată. Deși nu are contact vizual cu agresorul, copilul știe că este văzut și auzit în timp real de către acesta, ceea ce, evident, are consecințe negative asupra stării copilului și produce revictimizare”, susține Sâmboteanu.

„În condițiile legislației actuale, se admite și participarea agresorului, dar se urmărește scopul de a exclude, în conformitate cu practicile internaționale, prezența fizică a abuzatorului, acesta fiind reprezentat de un apărător, care se va afla în camera tehnică și va avea posibilitatea să clarifice anumite întrebări și detalii importante pentru apărare. Când va intra în vigoare această prevedere, nu știm”, a conchis șeful Secției minori și drepturile omului din cadrul Procuraturii Generale, Iurie Perevoznic.

Concomitent, va fi asigurat numărul necesar de unităţi de transport care vor facilita deplasarea minorilor şi a persoanelor care îi însoţesc, creând astfel condiţiile necesare pentru audiere în termen restrâns şi în condiţii optime, fără cheltuieli suplimentare din partea persoanelor care participă în procedurile pre-judiciare şi necesită protecţie adecvată. Până la finele anului curent, urmează să fie reparate, amenajate şi dotate tehnic șapte spaţii speciale de audiere a copiilor-victime sau martori ai infracţiunilor în sediul procuraturilor raioanelor Anenii Noi, Cahul, Leova, Ocniţa, Orhei şi Soroca.

Actualmente, în R. Moldova există trei camere de audieri prietenoase copiilor, în judecătoriile Hânceşti, Bălţi şi Edineţ. Alte două sunt deschise de către organizaţiile neguvernamentale, ambele la Chişinău.

Cheltuielile pentru amenajarea și dotarea camerei de audiere din Călărași au constituit 17 000 de dolari, iar suportul financiar a fost acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, implementat cu suportul logistic al Misiunii OIM în Moldova, la iniţiativa Secretariatului Permanent al Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane şi a Procuraturii Generale.

De la începutul acestui an, 453 de copii au avut de suferit în urma unor abuzuri, dintre care 79 de copii au fost victime ale infracţiunilor cu caracter sexual, iar 50 de copii - victime ale violenţei în familie.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md