Aprobarea sistemului MIXT ar fi motivul pentru care UE nu acordă prima TRANȘĂ din cele 100 de milioane de euro: „Conducerea UE a spus clar că trebuie să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția de la „A” la „Z””
Președintele Delegației Comisiei pe Afaceri Externe, Laima Andrikienė, și președintele Delegației Comisiei pentru Buget, Siegfried Mureșan, care alături de alți parlamentari europeni întreprind o vizită de documentare în R. Moldova, susțin că, din cauza adoptării sistemului mixt, Comisia Europeană nu a acordat suportul macrofinanciar în sumă de 100 de milioane de euro.
„Pachetul de 100 de milioane de euro putea fi acordat acum un an, dar a intervenit acea modificare a legislației electorale. Parlamentul European a privit cu îngrijorare adoptarea sistemului mixt. Bineînțeles că e o decizie suverană a oricărui stat să modifice legislația electorală și noi nu sugerăm altceva. Totuși, recomandările Comisiei de la Veneția în această privință trebuie implementate de la „A” la „Z””, a declarat astăzi Mureșan, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău.
Europarlamentarul a mai adăugat că ideea în privința acordării pachetului macrofinanciar de 100 de milioane este foarte clară. „Când vor fi îndeplinite condiționalitățile, atunci vor veni banii. Prima tranșă nu a venit, chiar dacă unii oficiali spuneau că va fi acordată în februarie, pentru că nu au fost îndeplinite anumite condiționalități. Eu nu vreau să comentez faptul că domnul premier Pavel Filip a spus că prima tranșă va ajunge la finele lunii aprilie. Comisia Europeană nu e convinsă că primele condiționalități au fost îndeplinite. Orice dată privind acordarea primei tranșe e speculativă”, a adăugat Siegfried Mureșan.
De asemenea, președintele Delegației Comisiei pentru Buget a Parlamentului European a insistat pe faptul că încrederea UE în autoritățile de la Chișinău va scădea, dacă nu se respectă recomandările Comisiei de la Veneția, care a afirmat că nu e un moment oportun de a schimba sistemul de vot. „Conducerea UE a spus clar că autoritățile trebuie să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, că nu așa se face. Dacă legislația electorală va rămâne în vigoare, atunci putem vorbi de o pierdere a încrederii de către UE în autorități”.
Laima Andrikienė a menționat că autoritățile au făcut unele progrese în anumite domenii, însă sunt domenii în care autoritățile trebuie să mai muncească. Sursa citată a mai adăugat că UE sprijină suveranitatea și integritatea R. Moldova și apreciază progresele înregistrate în privința reglementării problemei transnistrene. În cadrul discuției cu autoritățile R. Moldova s-a discutat despre frauda bancară, lupta cu corupția, „cazurile îndoielnice de rețineri”, precum și asigurarea unor alegeri libere și corecte.
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă