Anunţul lui Drăguţanu: Cât va dura procesul de LICHIDARE a celor trei bănci cu probleme din R. Moldova
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, susţine că tot procesul de pregătire a lichidării Băncii de Economii, Băncii Sociale şi a Unibank-ului, inclusiv transferul plăţilor sociale, conturilor trezoriale şi a depozitelor, va dura aproximativ două luni.
Drăguţanu a ţinut să repete şi după şedinţa de astăzi a Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară că depozitele celor peste două milioane de persoane fizice şi juridice sunt în siguranţă şi vor fi repartizate „echitabil” celorlalte bănci.
Cât priveşte soarta celor peste 3 000 de angajaţi ai celor trei bănci, atât Drăguţanu, cât şi premierul Valeriu Streleţ, au declarat că cele peste două milioane de depozite care vor fi transferate celorlalte 11 bănci care nu au restricţii de activitate înseamnă un volum mare de lucru şi băncile respective ar putea avea nevoie de aceşti angajaţi.
„Planurile de reangajare a acestor specialiști, care nu sunt vinovați cu nimic că aceste trei bănci au intrat în dificultate, vor fi anunțate de noi în viitorul apropiat. Infrastructura bancară a acestor entități ar putea trece în proprietatea altor bănci, care vor plăti bani pentru asta, dar cu o condiție - să-și păstreze profilul de activitate și să reangajeze personalul”, a spus premierul Streleţ.
Potrivit guvernatorului BNM, costul lichidării celor trei bănci cu probleme nu va depăşi suma de 14,840 de miliarde de lei, atât cât constituie garanţia oferită deja de stat acestor instituţii bancare.
„Altă garanţie nu va fi emispă. Iar dacă vom avea succes în recuperarea activelor, atunci costurile vor fi mai mici”, a spus Drăguţanu care a anunţat că acţionarii acestor bănci au „şanse aproape de zero" de a-şi recupera investiţiile.
Valeriu Streleţ a declarat că lichidarea BEM, a Băncii Sociale şi Unibank-ului este „soluţia cea mai optimă”.
„Dacă am fi menţinut băncile, costul ar fi fost de 4,5 miliarde de lei numai pentru BEM”, a exemplificat Drăguţanu.
Premierul Valeriu Streleţ şi-a exprimat speranţa că punerea în practică a acestor decizii va duce la „însănătoşirea sistemului bancar” din R. Moldova.
Menţionăm că lichidarea celor trei bănci este o condiţie pusă de Fondul Monetar Internaţional cu care Guvernul R. Moldova speră să încheie un nou memorandum.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md