AMENINȚARE în ședința de Guvern: „Transnistria se va îndepărta și mai mult. Nu știu dacă vom vedea la orizont rezolvarea conflictului”
Dacă autoritățile R. Moldova vor ratifica Acordul privind înființarea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău, semnat pe 29 noiembrie la Bruxelles de către premierul Pavel Filip și secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, Transnistria „se va îndepărta și mai mult”, iar conflictul nu va fi rezolvat vreodată.
Amenințarea vine din partea bașcanului găgăuz, Irina Vlah, și a fost făcută astăzi, la ședința Guvernului, care a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acestui acord.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, a informat miniștrii că înființarea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău nu încalcă statutul de neutralitate al R. Moldova și a spus că asemenea oficii funcționează deja în Ucraina, Serbia, în cinci țări din Asia Mijlocie și chiar la Moscova.
Acordul respectiv prevede continuarea dialogului politic dintre R. Moldova și NATO, dar și cooperarea practică în vederea reformării sectorului de securitate și apărare autohton, combaterea amenințărilor la adresa securității naționale, inclusiv cele cibernetice, reformarea și modernizarea forțelor armate etc.
Irina Vlah, al cărei slogan de campanie era „Este în puterea noastră să fim alături de Rusia”, nu a fost de acord cu ministrul Galbur, fiind de părere că acest acord încalcă Constituția R. Moldova care prevede că „noi nu aderăm la niciun bloc militar”.
„Vreau să-i atrag atenția vicepremierului Gheorghe Balan de la Biroul pentru Reintegrare că, odată cu aprobarea acestui acord, Transnistria se va îndepărta și mai mult. Nu știu dacă vom vedea la orizont rezolvarea conflictului”, a avertizat ea, spunând că nu va vota acest proiect.
Bașcanul Găgăuziei a mai spus că înființarea unui asemenea Oficiu NATO la Chișinău ne va crea probleme cu „partenerul strategic” Rusia, cu care avem „leagături istorice, culturale”.
În replică, vicepremierul Gheorghe Brega a declarat că statutul de neutralitate al R. Moldova este încălcat de armata străină pe care o avem pe teritoriul nostru și că „noi cerem de la NATO milioane ca să nimicim pesticidele din Găgăuzia, dar în schimb nu vrem să oferim nimic”.
Când ar putea avea loc ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de șefă a statului pentru a doua oară
Tiraspolul joacă la aceeași mână cu Moscova: Infrastructura postului ilegal din localitatea Bâcioc, în apropiere de podul peste Nistru, fortificat pentru a efectua controale abuzive asupra mașinilor și cetățenilor
VIDEO // Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie: Maia Sandu, președintă a R. Moldova pentru încă un mandat de patru ani