Alexandru Tănase și-a luat apartament de 1,7 milioane de lei. Ce alte bunuri VALOROASE și-au cumpărat judecătorii Curții Constituționale
Mai mulți judecători ai Curții Constituționale au făcut achiziții semnificative în 2014, procurându-și case sau apartamente de sute de mii de lei. Cea mai importantă achiziție din acel an, potrivit declarației de avere, a făcut-o chiar președintele Curții, Alexandru Tănase, care scrie că și-a cumpărat 1/2 dintr-un apartament de 148,5 m.p. pentru care a plătit 1,7 milioane de lei.
Tănase indică în declarația de avere pentru 2014 un venit din salariu de 277 de mii de lei și alte 11,4 mii de lei din activitatea didactică.
Soția sa a contribuit la bugetul familiei cu 488 de mii de lei, obținuți din darea în locațiune (PP „Timpul de dimineață”) și alte 24 de mii de lei din salariu.
Și judecătorul constituțional Aurel Băieșu și-a procurat în 2014 o locuință care, împreună cu terenul aferent (4 ari) și o construcție accesorie, l-a costat 830 de mii de lei. Casa măsoară 93,9 m.p.
Noua locuință este mai mică și costă mai puțin decât vechea casă a familiei Băieșu pe care soții au vândut-o în același an cu un milion de lei.
Cu un an mai devreme, în 2013, Băieșu a procurat și o mașină „Honda CRV” de 16 mii de lei.
În 2014, Aurel Băieșu a avut un salariu de 238 de mii de lei, iar soția sa - un salariu de 131 de mii de lei.
Și judecătorul Victor Popa s-a ales cu un teren pentru construcții. Pentru șapte ari de pământ, magistratul a plătit 73 de mii de lei. În același an, Popa a înstrăinat un alt teren cu 180 de mii de lei și a luat mai multe împrumuturi în valoare de 14 mii de dolari, 10 mii de euro și 150 de mii de lei.
Potrivit declarației de avere, Popa a obținut în 2014 venituri de peste 468 de mii de lei.
Totuși, cele mai mari venituri, în 2014, le-a avut magistratul Tudor Panțâru, aproape un milion de lei. Pe lângă salariul de la Curte, de 181 de mii de lei, judecătorul indică în declarația de avere o pensie de 155 de mii de lei și o indemnizație de 30 de mii de euro de la Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina, unde a lucrat anterior.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei