Alexandru Tănase, mesaj pentru Maia Sandu care a solicitat amânarea ședinței CC: „Declarații rupte de realitate”
UPDATE 12.19 // Curtea Constituțională va anunța verdictul în cazul validării rezultatelor alegerilor prezidențiale astăzi, la ora 16.00.
Curtea Constituțională examinează astăzi raportul Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la alegerile prezidențiale din R. Moldova și urmează să decidă dacă va valida sau nu rezultatele scrutinului care îl anunță pe socialistul Igor Dodon câștigător.
Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, le-a oferit cuvântul cu îngăduință președintelui CEC, Alina Russu, și reprezentantului lui Igor Dodon, deputatul Vladimir Țurcanu. Atunci când a venit rândul reprezentantului Maiei Sandu, Tănase a ținut să-i facă mai multe observații.
Mai întâi, Tănase a spus că a reușit să vadă în presă nemulțumirea exprimată de Maia Sandu, care a solicitat amânarea ședinței de astăzi a CC pentru mâine. Președintele Curții a calificat aceste declarații „fără temei” și „rupte de realitate”, adăugând că fiecare își stabilește prioritățile și sugerând că Maia Sandu a ales să plece peste hotare, deși partidul pe care îl conduce a fost informat „cu cinci zile în urmă” despre ședința de astăzi a Curții Constituționale.
Mai apoi, Alexandru Tănase l-a întrebat pe reprezentantul Partidului „Acțiune și Solidaritate” de ce a depus abia astăzi-dimineață o contestație pe 30 de pagini, deși a avut la dispoziție două săptămâni s-o facă, după respingerea contestațiilor de către instanțele de judecată. Potrivit președintelui CC, Înalta Curte poate să „respingă” această contestație, „nici să nu se uite la ea”, dar totuși a acceptat-o.
Juristul PAS a declarat că nu au depus contestația anterior, pentru că au așteptat verdictul CSJ în dosarul Diaspora, fiindcă „argumentele sunt interdependente”. Acesta a amintit că peste 4 000 de cetățeni de peste hotare nu și-au putut exercita dreptul la vot din cauza epuizării numărului buletinelor de vot, iar CEC și-a declinat competența de a examina aceste contestații care au ajuns la CC. Unele calcule efectuate de experți arată că, dacă la cele 18 secții de vot din străinătate nu se terminau buletinele de vot, la proces puteau să participe încă circa 20 de mii de alegători.
Alina Russu, președinta CEC, a confirmat că 4 031 de cetățeni din diasporă au depus contestații, afirmând că peste 3,5 mii dintre aceștia sunt înscriși în Registrul alegătorilor din R. Moldova.
PAS a mai amintit de transportarea organizată a alegătorilor din Transnistria la urne, declarând că poliția nu a intervenit pentru a curma ilegalitățile, dar și de implicarea bisericii în campania electorală, de cazuri de vot multiplu, de pliantele denigratoare la adresa Maiei Sandu, de minciunile privind cei 30 de mii de sirieni etc.
Potrivit CEC, dacă în primul tur al scrutinului prezidențial au votat 6 694 de transnistreni, pe 13 noiembrie au ajuns la urne 16 728 de cetățeni din stânga Nistrului.
Reprezentantul lui Igor Dodon, socialistul Vladimir Țurcanu, a declarat că în cadrul alegerilor prezidențiale „nu au fost înregistrate fraude” și a solicitat validarea rezultatelor scrutinului și a mandatului de președinte al fostului său șef de partid.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"