10:17:00 23.04.2024
Stiri

AJUTOR EUROPEAN // Cum sunt stimulați tinerii să revină acasă după ce-și fac studiile peste hotare

Social 24.05.2015 09:25 Vizualizări2618 Autor: Daniela Hadei
AJUTOR EUROPEAN // Cum sunt stimulați tinerii să revină acasă după ce-și fac studiile peste hotare


PROIECT // Tinerii originari din R. Moldova, care și-au făcut studiile peste hotare și au revenit acasă, pot beneficia de un suport informațional și financiar la angajarea în instituțiile publice sau private din republică

Tinerii din R. Moldova, absolvenți ai instituțiilor de învățământ de peste hotare, sunt stimulați să revină în țară și să-și aplice acasă cunoștințele acumulate în afară. Și asta datorită unui proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Republica Moldova, în parteneriat cu Guvernul de la Chișinău.

Printre cei 59 de absolvenți care beneficiază de o bursă lunară în valoare de trei mii de lei din cadrul proiectului „Încurajarea parteneriatului public-privat pentru o dezvoltare economică durabilă în Moldova” se numără și Ana-Maria Munteanu, Vlad Gîlcă, Dumitrița Doagă și Mihail Pogorlețchi. Tinerii ne-au vorbit despre experiențele lor peste hotare, cât de utilă le este bursa obținută aici și dacă au revenit temporar sau pentru totdeauna acasă.

„La Strasbourg am avut ocazia”

Ana-Maria Munteanu are 25 de ani și a optat pentru studiile universitare peste hotare, pentru că-și dorea să cunoască un mod de viață diferit față de cel de acasă, să învețe de la specialiști cu renume și să aibă acces la stagiile de practică din străinătate.

„La Strasbourg am avut ocazia!”, ne spune tânăra, care a obținut licența și două masterate la „Université de Strasbourg”, Franța, la facultățile de Drept, Științe Politice și la Institutul de „Înalte Studii Europene” (Institut des Hautes Etudes Européennes - IHEE).

„Toate mi-au adus într-un final o specializare în dreptul UE și drepturile omului”, adaugă Ana-Maria. După un stagiu la Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului și o perioadă de voluntariat în cadrul Ministerului Justiției din R. Moldova, în prezent Ana-Maria lucrează în cadrul companiei „Civitta Consulting” din țara noastră, fiind specializată în dreptul Uniunii Europene.

A obținut bursa OIM, dar, în opinia ei, aceasta nu este o modalitate suficientă pentru a determina un tânăr să se întoarcă acasă. „Este un aport util, sigur, însă, din punctul meu de vedere, nu este o sumă care ar determina pe cineva să revină definitiv acasă”, consideră tânăra, care încă nu este decisă dacă ar vrea să rămână temporar sau permanent acasă.

Cert este că, dacă va pleca, și-ar dori să aibă o „activitate legată cel puțin tangențial de dezvoltarea R. Moldova”.

Bursier al Parlamentului german

Timp de cinci ani, Vlad Gîlcă a fost student în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, România, unde a obținut diploma de licență în domeniul relațiilor internaționale și studiilor europene, dar și diploma de master în domeniul relațiilor internaționale și integrării europene.

În 2013, a fost selectat ca bursier al Parlamentului german, iar în perioada martie-iulie 2014 a activat în cadrul biroului de la Berlin al unui deputat din Parlamentul german. Tot în aceeași perioadă, Vlad a fost și student al Universității „Humboldt” din Berlin.

De șase luni, însă, este stagiar în cadrul Cancelariei de Stat a R. Moldova și unul dintre bursierii programului OIM, destinat susținerii absolvenților cu studii în străinătate.

„Am aplicat pentru mai multe domenii de bază, Cancelaria de Stat fiind instituția care s-a interesat ulterior de candidatura mea. Datorită întregii echipe, nivelului înalt de profesionalism al acesteia și ajutorului oferit din partea lor, am reușit să mă acomodez foarte repede”, ne spune Vlad.

În opinia sa, bursa este foarte utilă pentru tineri și reprezintă „o plasă de siguranță la început de drum”. În același timp, Vlad ne spune că R. Moldova ar avea multe de învățat de la Germania și România.

„În primul rând, aș menționa justiția corectă, transparența în domeniul politic și în relația dintre conducere și cetățeni, investiții mari și pe termen lung în infrastructură și elaborarea unor strategii de lungă durată, dar și a unor reforme curajoase privind economia R. Moldova”, a precizat tânărul de 27 de ani.

Din Iași, la Chișinău

Dumitrița Doagă are 23 de ani, iar în prezent lucrează în sectorul public din R. Moldova. Tânăra a absolvit Facultatea de Economie și Afaceri Internaționale din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și afirmă că studiile de acolo i-au deschis mai multe uși decât i-ar fi deschis o facultate din R. Moldova.

„După studii, am avut ocazia să plec pentru un schimb de experiență în Elveția. A fost o experiență de neuitat, dar nu cred ca aș putea să compar aceste două joburi, pentru că sunt din domenii diferite”, zice Dumitrița.

Tânăra mai afirmă că a decis să aplice pentru bursa OIM ca să se angajeze în instituțiile private sau publice din R. Moldova, deoarece i s-a părut un proiect interesant. „Așa cum sunt încă la începutul scării profesionale, îmi place să explorez tot ce este necunoscut, iar bursa a fost de mare ajutor, așa cum salariul unui angajat public nu este prea mare”, a punctat Dumitrița.

„Visez la o performanță bună în R. Moldova”

Mihai Pogorlețchi și-a făcut studiile la Școala de Economie din Kiev, instituție care colaborează cu Universitatea din Houston (SUA), fapt ce i-a oferit oportunitatea de a obține gradul de „Master of Arts in Economic Analysis” la două universități.

Tânărul, care în prezent are 24 de ani, s-a întors acasă din mai multe motive, iar printre ele se numără necesitatea de a petrece mai mult timp cu familia, dar și dorința de a se dezvolta profesional acasă. A obținut licența în R. Moldova, însă niciodată nu și-a limitat activitățile și setea de a cunoaște mai mult și mai mult.

„Am citit și despre Școala de Economie din Kiev, care de fapt este cea mai prestigioasă universitate de profil economic din Ucraina și oferă posibilitatea de a studia în limba engleză în conformitate cu standardele academice din SUA”, ne povestește Mihai, care s-a întors acasă imediat după absolvirea școlii, iar din septembrie 2014 este colaboratorul Băncii Naționale a Moldovei.

Bursa obținută o investește la fel în programe pentru dezvoltarea sa personală. „Bursa reprezintă un buget pentru a accepta o nouă provocare, astfel am investit mijloacele financiare în continuarea studiilor prin înregistrarea la renumitul examen din domeniul finanțelor și investițiilor CFA (nivelul 1) (Chartered Financial Analyst)”, ne zice tânărul.

157 de tineri vor beneficia de burse

În total, peste 150 de tineri din R. Moldova, care și-au făcut studiile în străinătate și doreau să revină temporar sau permanent acasă, au aplicat pentru a beneficia de suport informațional și financiar în vederea angajării în instituțiile private sau publice din R. Moldova.

În urma evaluării formularelor de aplicare, o comisie comună formată din reprezentanți ai Organizației Internaționale pentru Migrație și Biroului pentru Relații cu Diaspora a selectat un număr total de 59 de tineri, care timp de șase luni vor beneficia de o bursa în valoare de trei mii de lei, oferită în cadrul proiectului „Încurajarea parteneriatului public-privat pentru o dezvoltare economică durabilă în Moldova”. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Republica Moldova, în parteneriat cu Guvernul.

Numărul aplicanților care beneficiază și vor beneficia pe durata implementării programului de asistență informațională privind oportunitățile de angajare pe piața muncii din R. Moldova este de 157 de tineri.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md