18:15:14 22.11.2024
Stiri

Căpșuni cât PUMNUL de la Ștefan Vodă

Economie 13.06.2015 13:00 Vizualizări12348 Autor: Ziarul National
Căpșuni cât PUMNUL de la Ștefan Vodă


TESTAT // Cultivarea căpșunului este destul de ușoară, iar dacă la înființarea culturii sunt aplicate tehnologii eficiente, atunci lucrările de întreținere se reduc la minimum

Zeci de producători de căpșuni din toată țară au participat, duminica trecută, la cea de-a doua ediție a Sărbătorii mierii și căpșunilor, desfășurată în satul Sadova, raionul Călărași. Cu o prezență, deocamdată, modestă, organizatorii evenimentului susțin că acesta ar putea deveni cu timpul unul de anvergură, cu participarea producătorilor și de peste hotare.

Afacere profitabilă

La Sadova au fost comercializate căpșuni de diferite soiuri, precum și material săditor pentru cei care și-ar dori să cultive aceste plante cu fructe dulci și aromate. În opinia mai multor participanți, creșterea căpșunilor poate deveni în Republica Moldova o afacere la fel de profitabilă precum creșterea viței-de-vie sau a altor culturi tradiționale. Or, pentru aceasta avem clima necesară și sol fertil.

Potrivit specialiștilor, sunt foarte multe soiuri de căpșun care prind bine în diferite regiuni din R. Moldova.

Căpșuni „Lambada”: soi timpuriu, se adaptează bine pentru cultivarea în sere și solarii, de culoare roșu-aprins.

Căpșuni albe „Pink Berry”: fructe de culoare albă la maturitate, dulci, cu aspect de căpșun necopt, pentru cine vrea să creeze diversitate în grădină și la masă.

Căpșuni „Salsa”: soi semi-timpuriu, fructifică în lunile iunie-iulie, fructe mari, zemoase, sensibili la îngheț, se adaptează și cultivării în ghivece.

Căpșuni „Ostara”: fructifică pe toată perioada vegetativă, fructe aromate și gustoase.

Căpșuni „Korona”: fructe mari, de dimensiunea unui ou, cu un gust special.

Căpșuni „Toscana”: cu flori roz, fructifică pe toată perioada vegetativă, produc circa un kilogram de fructe de la fiecare plantă, pot fi cultivați și în ghivece.

Cum se creează o cultură de căpșuni

Pentru înființarea unei mici culturi de căpșuni, se pregătește terenul, săpând adânc și încorporând în sol 300 de kilograme de gunoi de grajd pentru 100 de metri pătrați de teren. Plantarea căpșunilor se poate face primăvara sau toamna la începutul lunii septembrie. Avantajul culturii înființate toamna este că următorul an căpșunii încep să producă fructe. La culturile înființate primăvara trebuie îndepărtați mugurii floriferi, iar producția eficientă începe anul următor. Răsadurile de căpșuni pentru început se cumpără de la magazinele de specialitate, recomandabil însoțite de pașaport fitosanitar și de certificat de calitate.

În sistem clasic, căpșunii se răsădesc pe teren uscat, preferabil într-o zi noroasă. Distanțele de plantare sunt de 70-90 de centimetri între rânduri și 30 de centimetri între plante pe rând. Stolonii se plantează cu rădăcina dreaptă, mugurele central trebuie să rămână la nivelul solului (rămas 1-2 centimetri deasupra sau îngropat determină dezvoltarea grea a rădăcinii sau duce la uscarea plantei). După răsădit, se tasează terenul în jurul rădăcinilor și se udă abundent.

Irigări regulate

Dacă plantele nu au fost tratate, se poate face un tratament cu produse fitosanitare pe bază de cupru, acceptate de agricultura biologică. Preferă un teren ușor acid, bogat în fosfor și potasiu. Pentru a completa necesarul de fosfor și potasiu se pot adăuga 5 kilograme de cenușă de lemn pentru 100 de metri pătrați. Se pot cultiva atât la soare, cât și la umbră. Au nevoie de irigări regulate, nu au rădăcini puternice, deci valorifică apa din stratul superficial al solului.

***

Soiul care face căpșuni cât pumnul

Soiul „Gigantella Maxim” (Fragariaananassa) este un soi hibrid relativ nou de căpșuni, mediu-timpuriu și produce fructe de mari dimensiuni. Înultimiiani, tot mai mulți deținători de terenuri agricole au optat pentru creșterea „Gigantellei”. Soiul este potrivit și pentru grădinile de pe lângă casă.

Diana Talchiv din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă, crește al treilea an acest soi despre care spune că„o singură căpșună îți umple palma”.

După cum afirmă gospodina, „Gigantella” este mulțumită cu orice fel de sol, deci poate fi crescută oriunde în grădină. „Se adaptează la orice condiții și dau rezultate oriunde. Le place soarele și, dacă sunt plantate la soare, fac fructe mai dulci. Dacă le plantați direct în pământ, este bine să îmbunătățiți solul din grădină cu compost de bălegar și nu uitați să le udați din când în când. Răsadul este destul de costisitor, un fir ajungând chiar până la 20 de lei, însă și rezultatele sunt pe măsură”, povestește Diana Talchiv.

Sfaturi de la Diana Talchiv

În grădină, „Gigantella” poate fi plantată în brazde acoperite cu folie din plastic. Distanța între brazde poate fi de 80 cm cu înălțimea brazdelor de 35-40 cm. Folia se va tăia o dată la 25-30 cm și în acel spațiu se plantează stolonii de căpșuni. Udați după plantare. Periodic verificați dacă sub folie pământul este suficient de umed. Este un avantaj să preveniți apariția buruienilor – astfel solul se încălzește mai repede.

Plantele rezistă de la un an la altul și au o producție ridicată începând cu cel de-al doilea an, în primul an producția este mai scăzută. Dăunătorii pot fi musculița albă, păduchii verzi, melcii ș.a. Există multe produse biologice care combat acești dăunători, multe dintre acestea sunt și un îngrășământ natural.

Potrivit Dianei Talchiv, „Gigantella” are fructe mai cărnoase, de aceea se potrivește mai bine pentru prepararea gemului de căpșuni.

***

Știați că…

Căpșunile sunt benefice în intoxicațiile tabagice și alcoolice? Căpșunile acționează ca tratament împotriva intoxicațiilor, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din organism (în cazul fumătorilor, cu nicotină), la repararea daunelor produse de acestea și la anihilarea dependenței.

Liliana Grubâi

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md