04:56:07 23.11.2024
Stiri

De la Moscova // AGENTURA lui Dodon în campania electorală

Politică 15.11.2014 09:30 Vizualizări4156 Autor: Mariana Rață
De la Moscova // AGENTURA lui Dodon în campania electorală


INTERESE // Pentru a obține votul electoratului prorus din R. Moldova, Igor Dodon a recurs la serviciile mai multor agenți FSB din Federația Rusă

Săptămâna trecută, Serviciul Federal de Migrație al Rusiei (SFMR) și-a anunțat „pomana electorală” pentru alegerile parlamentare din R. Moldova. La solicitarea insistentă a șefului socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, SFMR le-a permis moldovenilor din Rusia, care au încălcat regimul de ședere în țară, să revină în R. Moldova până pe 30 noiembrie, pentru a putea vota, iar apoi să se întoarcă fără probleme în Federația Rusă. Șeful SFMR, cu care a negociat Dodon, și-a petrecut mai bine de 22 de ani din viață în structurile KGB și FSB. Tot de legături cu KGB-ul și FSB-ul rusesc este bănuit și șeful unei asociații a diasporei moldovenești din Rusia care îl susține deschis pe Dodon în această campanie electorală.

Asociația lui Socolov

Întâmplător sau nu, Sindicatul interregional al angajaților din sfera construcțiilor, organizațiilor industriale și domenii conexe „Codru”, din Federația Rusă, a fost creat cu un an înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova. Președinte al acestei asociații a gastarbeiterilor moldoveni din Rusia este Evgheni Socolov, fost șef al Departamentului Instituții Penitenciare din R. Moldova, demis cu scandal în 1999 pentru suspiciuni de corupție, abuz de putere și susținere a terorismului din Transnistria.

Deputații Parlamentului din 1998 își amintesc bine de scandalul provocat de acest funcționar de stat. Fostul parlamentar creștin-democrat Ștefan Secăreanu a desfășurat în acei ani o anchetă întreagă vizavi de acțiunile lui Socolov.

„Am adunat liste cu zeci de nume de deținuți din penitenciarele din dreapta Nistrului, cu precădere născuți în alte state din spațiul ex-sovietic, condamnați pentru crime grave, care, la ordinul lui Socolov, au fost transferați în anii 1991-1992 în închisorile din stânga Nistrului, unde li s-a pierdut urma. Acești pușcăriași au fost eliberați din detenție în preajma conflictului armat din 1992, li s-au dat arme și au fost trimiși să lupte împotriva suveranității R. Moldova”, își amintește Secăreanu.

Pentru aceste investigații ale sale, Secăreanu a fost amenințat și supus presiunilor, dar pentru că a fost insistent și a avut susținerea ministrului Securității Naționale, Tudor Botnaru, a reușit să obțină demiterea lui Socolov.

„Mână în mână cu serviciile speciale rusești”

„Socolov era clar exponent al intereselor Rusiei în R. Moldova. A lucrat mână în mână cu serviciile speciale rusești la pregătirea evenimentelor din Transnistria. El nu era originar de la noi. A venit în R. Moldova din Rusia și a obținut cetățenia moldovenească mai târziu”, afirmă Secăreanu, precizând că, pe lângă aceste „păcate”, Socolov avea și alte încălcări.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Tudor Botnaru și-a amintit de cazul Socolov, dar a declarat că nu mai ține minte detalii despre motivul demiterii acestuia. „Îmi amintesc că dosarul penal pornit în baza informațiilor noastre nu a mai avut nicio finalitate. Mai multe detalii puteți afla din dosarul care se păstrează la SIS. Domnul Balan ar putea să vi-l arate”, ne-a recomandat fostul șef al Securității.

Socolov a scăpat de pedeapsă penală refugiindu-se în Rusia unde a fost numit șef al instituțiilor penitenciare din regiunea Moscova. În această funcție, Socolov a rămas până la pensie.

Interesele lui Karamalak și electorala lui Dodon

În septembrie anul trecut, Socolov, împreună cu alți cetățeni moldoveni aflați la muncă în Rusia, au decis să creeze o asociație a diasporei moldovenești din Rusia. Printre fondatorii organizației se regăsea și analistul economic Gheorghe Costandache.

„Da, am participat la fondarea Sindicatului, pentru că am vrut să îi ajut pe moldovenii din Rusia care se confruntă cu multe probleme, dar m-am retras în curând, pentru că am înțeles că se urmăresc alte interese, au intervenit alte persoane. Împreună cu mine s-au mai retras și alții”, ne-a explicat Costandache.

Un alt fost membru al asociației ne-a comunicat că, în scurt timp de la constituirea acesteia, au început să vină tot felul de persoane la Sindicat. „Veneau oamenii lui Karamalak. Am înțeles că vor să folosească asociația noastră în scopuri obscure. Socolov ne tot spunea la început că are susținerea lui Voronin care chiar i-a promis și bani. Discuta întruna cu acesta la telefon. Dar, mai târziu, asociației a prins a-i da târcoale Dodon. El și-a făcut drum în asociație prin intermediul Camerei de Industrie și Comerț din Rusia care a venit cu tot felul de propuneri de colaborare și Socolov le-a acceptat”, ne spune sursa noastră, rugându-ne să nu-i dezvăluim identitatea.

Nici Costandache nu exclude că s-a încercat folosirea asociației în interese politice, fără a oferi mai multe detalii. „În Rusia sunt mulți moldoveni. Asociația urma să îi ajute. Iar cine îi ajută, aceia câștigă voturi”, afirmă analistul economic.

„Pomana electorală” pentru Dodon

Aflat zilele trecute la Moscova, Igor Dodon a reușit să „negocieze” cu Serviciul Federal de Migrație al Rusiei (SFM) permisiunea de a legaliza aflarea pe teritoriul Federației Ruse a mai bine de 300 de mii de moldoveni care au încălcat regimul de ședere în această țară. Miercuri, șeful Serviciului, Constantin Romodanovski, a anunțat că toți imigranții moldoveni care au încălcat legislația migraționistă a Rusiei vor putea reveni în R. Moldova în perioada 5-30 noiembrie curent, ca să poată vota la alegerile parlamentare. Ulterior, ei se vor putea întoarce în Rusia și își vor putea relua activitatea, fiindu-le anulate toate încălcările anterioare.

Pe site-ul SFM, știrea îmbucurătoare pentru gastarbeiterii moldoveni este însoțită de o poză în care Romodanovski se află alături de Igor Dodon și Zinaida Greceanîi.

Până a fi numit în funcția de șef al SFM, Romodanovski a muncit timp de 22 de ani în serviciile secrete rusești, fiind într-un timp șef adjunct al Direcției de securitate internă a FSB.

Un gest populist

Analistul politic Arcadie Barbăroșie consideră, însă, gestul SFM drept unul populist. „Haideți să ne imaginăm, la modul practic, câți moldoveni vor reuși în această perioadă să revină acasă? Într-un tren încap cel mult două mii de persoane. Câte trenuri trebuie pentru a transporta cei 300 de mii de moldoveni aflați ilegal în Rusia, așa cum spune SFM?”, se întreabă analistul.

Potrivit lui, gestul Serviciului Federal de Migrație se adresează mai degrabă electoratului de acasă. „Nu cred că moldovenii din Rusia se vor îmbulzi să revină acasă. Ei au găsit demult modalitatea de a își rezolva problemele legate de șederea ilegală acolo. Mesajul care s-a dorit a fi transmis în acest caz este că Dodon e omul care poate discuta cu autoritățile din Rusia”, mai spune Barbăroșie.

Igor Dodon afirmă, însă, că toate insinuările de a fi colaborat cu FSB-ul rusesc sunt niște prostii. „Ceea ce încercăm noi să facem aici este să ajutăm conaționalii noștri”, a comentat el pentru Ziarul NAȚIONAL.

Omul negru din spatele socialiștilor

Un susținător deschis al socialiștilor moldoveni la Moscova este președintele Dumei de Stat, Serghei Narîșkin.

Oficialul rus apare alături de Dodon în spoturile electorale ale PSRM menite să-i convingă pe prorușii din R. Moldova să voteze „steluța”.

Potrivit editorialistului Ziarului NAȚIONAL, Petru Bogatu, și Narîșkin se află în serviciul FSB-ului rusesc. „Serghei Narîşkin e absolventul şcolii 1001 al KGB-ului, unde în anii 1970 a făcut cunoştinţă cu Vladimir Putin, viitorul preşedinte al Rusiei. Ulterior, a fost rezident al spionajului sovietic în Belgia”, a scris anterior Bogatu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md