20:36:37 22.11.2024
Stiri

Afacerile ministrului Bride BLOCHEAZĂ reformele din energetică?

Anticorupție 17.10.2015 10:04 Vizualizări12671 Autor: Mariana Rață
Afacerile ministrului Bride BLOCHEAZĂ reformele din energetică?


TORPILARE // Afacerile în domeniul energetic ale ministrului Economiei, Stephane Cristophe Bride, par să fie cauza blocării în Parlament a unui proiect de lege inclus în lista de angajamente asumate de R. Moldova în fața Uniunii Europene

Ministrul Economiei, Stephane Cristophe Bride, își propune să devină un jucător important pe piața energetică națională. În ultimi doi ani, două firme fondate de oficial au lansat proiecte grandioase de producere a energiei din surse regenerabile.

Una dintre companii a și ajuns să vândă energie solară „Gas Natural Fenosa”, iar veniturile nu sunt de neglijat. Între timp, în Parlament se prăfuiește un proiect de lege care își propune să stabilească regulile de joc pe piața energiei din surse regenerabile. Deputații recunosc – adoptarea documentului, elaborat cu suportul Delegației UE în R. Moldova, e torpilată de Bride.

Verde de la ANRE pentru firma lui Bride

Acum un an și jumătate, pe 7 aprilie 2014, SRL „G&G Solar 1”, o companie care îl are în calitate de fondator unic pe actualul ministru al Economiei, Stephane Cristophe Bride, a obținut de la ANRE dreptul de a vinde energie electrică produsă de cele 6600 de panouri fotovoltaice instalate de firmă pe teritoriul salonului auto „Porche”, situat la periferia Chișinăului.

În doar un an, investiția i-a adus ministrului un profit de circa un milion de lei. În anii următori, compania planifică să își mărească vânzările către „Gas Natural Fenosa”, care este obligată prin lege să cumpere energia electrică produsă din surse regenerabile.

Construcția parcului fotovoltaic al „G&G Solar 1” a fost acoperită 100% dintr-un credit oferit de BERD în cadrul unei linii de finanțare pentru eficiență energetică, deschisă în R. Moldova (MOSEFF). BERD a transmis banii prevăzuți pentru MOSEFF câtorva bănci din R. Moldova, iar acestea urmau să decidă, la propria discreție, cui, câți bani și la ce rată a dobânzii să acorde creditele pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Coincidențe dubioase

Firma lui Stephane Cristophe Bride a obținut cele 450 de mii de euro pentru procurarea și instalarea panourilor fotovoltaice de la „Moldinconbank”. Condițiile de creditare oferite de bancă sunt deosebit de avantajoase, susțin sursele noastre de încredere, iar „G&G Solar 1” planifică să-și recupereze investiția în cel mult șapte ani.

Corina Guțu, responsabilul de comunicare cu presa de la MOSEFF, ne-a explicat că această instituție doar oferă consultanță și asistență candidaților, iar decizia de acordare a creditului și condițiile sunt stabilite de bancă.

„Băncile pot decide să acorde condiții mai avantajoase clienților lor favoriți”, a opinat Guțu.

„G&G Solar 1” a fost fondată pe 27 martie 2013, cu doar cinci luni înainte de a contracta împrumutul.

În schimb, în 2013, o altă firmă condusă de Bride, „Grant Thornton”, tocmai făcea audit la „Moldinconbank”. Chiar dacă banca era implicată în acea perioadă în spălări de bani de peste 18 miliarde de euro, proveniți de la organizații criminale și politicienii corupți din Rusia (renumitul caz Magnițki – n.r.), compania de audit nu a observat nimic suspect în activitatea „Moldindconbank”.

„Nu există nicio legătură. Creditul a fost oferit din partea donatorilor internaționali cu un șir de condiții care nu au nicio legătură cu faptul că eu eram în acele momente auditor la bancă. În plus, asociat în aceste companii este și un alt investitor. Nu există nicio legătură. Totul a fost făcut conform legii”, a comentat ministrul Economiei.



Bride își întărește poziția pe piața energetică

Anul acesta, o altă firmă fondată în iulie 2014 de Bride și un alt francez, Jeremy Besnier, „G&G Wind”, a turnat fundamentul pentru construcția unui parc eolian în raionul Cahul. Vânzând energia electrică ce va fi produsă de cele trei turbine eoliene pe care compania planifică să le instaleze în satul Andrușul de Sus din Cahul, firma ministrului prognozează să câștige anual peste trei milioane de lei.

Și de această dată, ministrul pare să fi recurs la un credit de la „Moldinconbank”. Potrivit datelor de la Cadastru, pe 28 iulie, la 18 zile după fondarea „G&G Wind”, soții Bride au contractat un credit de la această bancă în valoare de 276 de mii de euro, lăsând în gaj clădirea din Chișinău în care își au sediul toate companiile fondate de Stephane și Olesea Bride.

Hotărârea de Guvern decisivă

Parcul eolian al lui Bride, care, la fel ca și cel fotovoltaic, urmează să fie cel mai mare din republică, va fi construit pe un teren procurat încă în 2013 de soția lui Bride.

„Poate că ar fi pus ei mai devreme turbinele eoliene, dacă nu existau problemele legate de destinația terenului. Pământul procurat de Olesea Bride avea destinație agricolă și pentru a construi parcul eolian trebuia schimbată destinația terenului. Știu că au umblat mult cu documentele”, ne spune secretara primăriei din Andrușul de Sus, Ana Postu.

„Problema pământului” a fost soluționată în primăvara acestui an, după ce Stephane Bride a devenit ministru. Pe 25 mai curent, Guvernul a votat o hotărâre de schimbare a destinațieiterenuluiOlesei Bride și firma s-a apucat de lucru. Bride planifică să cheltuiască pentru construcția parcului eolian 650 de mii de euro, investiție pe care intenționează să și-o recupereze în zece ani.

Investitorii francezi în sectorul energetic

În clădirea de pe str. Gr. Ureche, în care își au sediul firmele soților Bride și care a aparținut acestora până acum două luni, mai sunt înregistrate încă alte șase companii specializate în producerea și transportarea energiei electrice. Firmele „Carosam”, „Carosam Sud”, „Carosam Nord”, „Delta Investments”, „Delta Investments Energ” și „Delta Investment Sud” au mai multe elemente în comun.

Toate au fost create în 2013, anul în care și Bride și-a fondat prima companie în domeniul energetic. De asemenea, aceste companii au în calitate de fondatori firme din Franța, iar administratorii sunt cetățeni francezi. În august curent, unul dintre aceștia, Richard Jouven, a procurat clădirea de pe str. Gr. Ureche de la Bride. Nu am găsit informații despre activitatea acestor companii, iar ministrul Economiei nu ne-a răspuns la întrebarea privind relațiile pe care le are cu aceste companii pe care le-a adăpostit în clădirea sa.

500 de mii de euro ratați

Între timp, în Parlament, de mai bine de un an de zile, așteaptă să fie adoptat un proiect de lege ce urmează să stabilească regulile de joc pe piața de producere a energiei din surse regenerabile. Proiectul, la a cărui elaborare funcționarii de la Ministerul Economiei au lucrat cot la cot cu experți ai Delegației UE în R. Moldova, urma a fi votat în regim de urgență pentru ca Guvernul să poată beneficia de sprijin financiar din partea UE în cadrul unui proiect convenit anterior.

Valoarea totală a acestui proiect a fost de 42 de milioane de euro. Potrivit unor surse, pentru adoptarea acestei legi până în toamna anului trecut, statul ar fi trebuit să primească circa jumătate de milion de euro din cele 42 de milioane.

Banii nu au mai ajuns în buget, pentru că Parlamentul a intrat în alegeri fără a adopta documentul și nu a mai revenit la el nici în acest an.

„Bride ne-a rugat să mai așteptăm”

Șeful Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, susține că adoptarea documentului este amânată la solicitarea ministrului Economiei, Stephane Bride.

„Noi conștientizăm importanța acestui proiect de lege, de aceea ne dorim să fie votat. E adevărat că au fost făcute mai multe modificări la proiect. Spre exemplu, documentul făcea lobby pentru interesele investitorilor mari care ar veni să investească în sectorul energetic din R. Moldova. În acest caz, ar fi fost discriminați reprezentanții businessului mic și mijlociu. Totuși, solicitarea de a mai amâna adoptarea legii a venit de la domnul Bride. Ne-a rugat să mai așteptăm. Nu știu motivele, dar se vede cănu există deschidere la Ministerul Economiei pe acest subiect”, ne-a declarat Creangă, precizând că speră că proiectul va fi pus la vot pentru lectura a doua la una dintre primele ședințe ale Parlamentului din noua sesiune.

De ce deranjează noua lege?

Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile stabilește mai multe condiții care deranjează investitorii mici de pe piața energiei din surse regenerabile. Astfel, proiectul prevedere că aceștia nu vor avea voie să folosească echipament la mâna a doua, ci doar tehnică nouă. De asemenea, statutul de producător eligibil de energie din surse regenerabile va fi acordat companiilor prin licitații organizate de Guvern. La aceste licitații vor putea participa toate companiile producătoare de energie din surse regenerabile, dar va fi desemnată câștigătoare cea care va propune cel mai mic preț pentru energia ce va fi livrată consumatorilor.

Astăzi, pentru a ajunge să vinzi energie în rețea e suficient să obții licență de la ANRE. Tot Agenția stabilește prețul la care va fi vândut produsul.

Experții economici susțin că această lege poate deveni punctul de plecare pentru o „revoluţie energetică” în R. Moldova, inversând situaţiadependenţei totale. Odată cu aplicarea noii legi, statul își propune ca, până în 2020, ponderea energiei din surse regenerabile să fie de 17%.

Expert UE: „Noua lege reduce dependența excesivă față de importurile de energie”

George Georgocostas, reprezentantul Delegației UE în R. Moldova, lider de Echipă în cadrul Proiectului finanțat de UE „Suportul reformei în sectorul energetic”, a declarat, pentru Ziarul Național că producția de energie din surse interne regenerabile de energie (SRE) și promovarea eficienței energetice reprezintă două modalități esențiale prin care poate fi redusă dependența excesivă a țării noastre față de importurile de energie.

„Noul proiect de lege pentru promovarea producției de energie din surse regenerabile stabilește un cadru solid care eficientizează procesul de dezvoltare durabilă a surselor regenerabile de energie în Republica Moldova , în baza experienței fructuoase acumulate și lecțiilor învățate de-a lungul mai multor decenii. Proiectul de lege armonizează legislația Republicii Moldova cu Directiva UE 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, cu care R. Moldova, în calitate de parte contractantă la Tratatul Comunității Energetice, este obligată să se conformeze. Cel mai important aspect, în cele din urmă, este faptul că armonizarea legislației reprezintă condiția necesară pentru consolidarea încrederii investitorilor locali și străini și încurajarea lor de a investi în industria surselor regenerabile de energie din țară”, ne-a răspuns expertul UE, precizând că amânarea adoptării proiectului de lege tergiversează, la rândul său, procesul de producere a energiei din sursele regenerabile ale țării.

Cât privește necesitarea organizării de tendere, George Georgocostas a explicat că experiența acumulată în acest domeniu de statele membre ale UE demonstrează că promovarea investițiilor mici în tehnologiile scumpe de producere a energiei, cum ar fi celulele fotovoltaice, și a subvențiilor mari, acordate într-un mod necontrolat, a dus la creșterea tarifelor pentru consumatorul final de energie electrică, a distorsionat piața energiei, precum și cea a producției agricole, și, în general, a adus beneficii doar celor care au investit în aceste tehnologii.

„Acesta este motivul pentru care experiența actuală a UE sugerează eliminarea treptată a tarifelor stimulative pentru producătorii de energie regenerabilă (care sunt promovate în Parlamentul RM) și adoptarea unor mecanisme bazate pe piață cum ar fi licitațiile sugerate de acest proiect de lege”, ne-a răspuns expertul.

Stephane Cristophe Bride, ministrul Economiei:

„Motivele de amânare a proiectului sunt foarte simple. Proiectul va fi votat în lectura a doua, dar trebuie să analizăm orice element. Cu alte cuvinte, în R. Moldova ajunge în sfârșit un proces care este operat în Europa. Propunerea noastră este de a utiliza cele mai bune practici care există în Europa. Atunci când ne dorim să facem acest proiect de lege mai bun, nevoia de puțin timp este de apreciat. Noi ne-am luat angajamentul că acest proiect de lege va fi adoptat în lectura a doua până la sfârșitul anului 2015. E vorba de câteva săptămâni, dar punem mult efort în această direcție.

Nu e vorba despre modificări semnificative la proiect, doar ajustări, amendamente din partea deputaților.

Aceste amânări nu au nicio legătură cu afacerile mele. Proiectul cu energia fotovoltaică a fost implementat cu doi ani în urmă. Nu cred că va afecta nici proiectul cu energia eoliană, pentru că legea va avea efect în viitor”.

Investigație publicată în ediția print a Ziarului NAȚIONAL pe 9 octombrie 2015


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md