14:13:56 19.04.2024
Stiri

AFACEREA unei familii din R. Moldova, deschisă în Arizona: „Aici, totul este posibil”

Moldovenii în lume 26.08.2016 10:00 Vizualizări8669 Autor: Ziarul National
AFACEREA unei familii din R. Moldova, deschisă în Arizona: „Aici, totul este posibil”
Efimia și Igor Climov


Familia Efimiei Climov, originară din Mileștii Mici, raionul Ialoveni, și-a inițiat propria afacere în străinătate. Casa ei a devenit azil pentru bătrâni, în care aceștia sunt îngrijiți și răsfățați cu muzică bună și bucate delicioase.

Nouă ani în România

Atunci când a plecat împreună cu soțul său Igor și fiica Ludmila, credea că vor sta în SUA nu mai mult de cinci ani. Odată cu trecerea timpului, s-au acomodat, au găsit prieteni și au decis să rămână acolo.

„De fapt, noi am emigrat din România, unde am locuit 9 ani. Din 1994 și până a emigra în SUA, eu și soțul am lucrat într-o companie americană, iar când lucrurile nu mai erau așa cum ne doream, am decis să plecăm în străinătate. Inițial, ne gândeam să plecăm în Spania, dar o cunoștință ne-a recomandat să mergem în SUA, deoarece aveam viză pentru 10 ani”, povestește doamna Efimia.

Ajungând în Arizona, familia Climov a început să lucreze la o casă de bătrâni, fără a cunoaște limba engleză și fără actele necesare. După cinci ani de muncă, ei au cumpărat o casă, iar după încă trei ani au decis să își deschidă propria afacere.

Toată familia este implicată în afacere

„Am hotărât să inițiem propria afacere, să lucrăm pentru noi și să nu depindem de nimeni aici. Totul este posibil, important e să știi ce scopuri ai și pentru ce faci acest lucru. Nu am avut dificultăți, este ușor când cunoști sistemul, te informezi pe internet sau te poți adresa la oficiu pentru a afla detalii. Toată familia este implicată în această afacere, așa că ne ajutăm unul pe altul”, ne povestește moldoveanca.

În SUA, Ministerul Sănătății oferă licențe pentru aziluri în care pot fi îngrijiți de la cinci până la zece bătrâni într-o casă, în funcție de numărul odăilor disponibile. Pe moment, familia Efimiei are grijă de cinci bătrâni.

„Bătrânii în SUA nu au voie să stea singuri acasă, dacă nu mai sunt în stare să-și poarte de grijă și familiile decid să-i cazeze la azil. Noi avem un program care este diferit în fiecare zi. Orele de masă sunt fixe, în fiecare zi se gătește mâncare proaspătă, dar au zi de coafor, zi de manichiură, iar uneori vine o trupă care cântă pentru ei”, zice Efimia.



Conducerea R. Moldova să se gândească la popor, nu la buzunarele proprii

Casa de bătrâni este unica afacere și ocupație a Efimiei. Moldoveanca este de părerea că, dacă dorești să faci ceva bine, atunci trebuie să faci o singură activitate. Familia Climov își dedică timpul liber prietenilor și discuțiilor cu moldovenii din aceeași regiune: „Majoritatea timpului îl petrecem în această casă, dar avem și alte evenimente legate de aniversări, petreceri, zile de naștere. Deseori stabilim întâlniri cu cei din comunitatea moldovenilor, ne străduim să ne vedem des, să menținem tradițiile, ca copiii noștri să nu uite de unde sunt părinții lor”.

Familia Climov nu are planuri să se întoarcă degrabă acasă, eventual să deschidă în Moldova un azil de tipul celui din America. „Poate dacă în Moldova nivelul economic va crește, dacă cei de la conducerea țării se vor gândi la popor și nu numai la buzunarele lor, dacă vor investi bani în dezvoltarea țării, ca tineretul să aibă posibilitatea să facă afaceri acasă, atunci poate ne vom gândi la întoarcere. Cel mai bine este acolo unde te-ai născut, pentru că acolo este familia, cea mai mare bogăție pe care o ai”, zice moldoveanca.

În SUA, cei care vor să inițieze propria afacere sunt susținuți de stat. Familia Climov a primit tot sprijinul necesar pentru a deschide acest azil, iar acum se bucură de. „Nu este nimic imposibil, trebuie să dorești să schimbi ceva în viața ta și să înveți de la oamenii de succes. Mulți vor judeca faptul că am deschis afacere în afara Moldovei, dar acolo este imposibil. Cu un nivel economic scăzut, bătrânii din R. Moldova nu au bani pentru a trăi în așa sistem. Totuși, suntem mândri că ne-am născut în Republica Moldova și, chiar dacă suntem departe de patrie, noi menținem tradițiile și nu uităm de unde am pornit”, zâmbește doamna Efimia.

Inga Apostolachi, stagiară


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md