05:45:48 20.04.2024
Stiri

ACUZAȚII: „PD și PL au făcut primii pași în DENUNȚAREA Acordului de constituire a AIE”

Politică 17.10.2015 09:57 Vizualizări4283 Autor: Ziarul National
ACUZAȚII: „PD și PL au făcut primii pași în DENUNȚAREA Acordului de constituire a AIE”


„Aruncarea R. Moldova în alegeri anticipate, așa cum vor Igor Dodon și Renato Usatîi, ar fi o tragedie pentru R. Moldova. Dar le aduc aminte colegilor din Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL) că există o clauză în Acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană care prevede că, dacă partidele componente votează ceva împreună cu Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor, atunci deodată se consideră că aceste formațiuni au denunțat acordul”, a declarat deputatul liberal-democrat Tudor Deliu, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Deliu crede că, dacă nu „umbla noaptea michiduță cu coada”, atunci nu se ajungea la votul comun al celor din PL, PD, PCRM și PSRM în cazul ridicării imunității lui Vlad Filat. „Nu noi am făcut asta. Sunt două partide care au făcut primii pași pentru denunțarea acordului. Îmi aduc aminte când unul a declarat cu mâna pe Biblie și cuprinzându-l pe Decebal că niciodată nu o să voteze cu PCRM și PSRM. Unde este adevărul?”, a întrebat retoric Deliu.

Liberal-democratul a dat asigurări că PLDM va continua să lucreze în cadrul AIE, doar că „o vom face cu mâinile dezlegate”. „Ajunge cât am fost captivi într-o țară captivă, într-o țară unde avem o justiție selectivă, unde peste noapte te poți trezi cu surprize. Fracțiunea PLDM va veni zilnic cu proiecte pentru redresarea situației, ca legea să stea în capul mesei și să trăim într-un stat de drept. Vom opta pentru demonopolizarea sistemului economic din R. Moldova. Mă refer la sistemul energetic, cel al telecomunicațiilor, „Metalferos” și la multe altele. Noi ne-am trezit într-o situație că R. Moldova este condusă de o singură persoană”, a precizat Deliu, făcând aluzie la oligarhul Vlad Plahotniuc.

Deliu a insistat că ridicarea imunității lui Vlad Filat e o „comandă politică”, deoarece au fost încălcate mai multe prevederi legale, iar procurorul general, cel care prin lege e obligat să respecte drepturile cetățenilor, vine în Parlament și le încalcă.

„Regulamentul Parlamentului stabilește expres procedura de ridicare a imunității. Se face prin vot secret. Pentru votul secret trebuie de instituit o comisie de organizare a procesului de vot. Parlamentul poate să schimbe o lege doar printr-o altă lege care are aceeași putere juridică. Văd că se face trimitere la Constituție, dar cu toții știm că Legea Supremă stabilește norme generale. De asemenea, legea prevede că cererea de ridicare a imunității e adresată președintelui Parlamentului, care e adusă la cunoștință deputaților. Totodată, legea mai prevede că, după ce deputatul a făcut cunoștință cu cererea Comisiei juridice, are la dispoziție până la 15 zile pentru documentare și adoptarea unui raport. În cazul nostru, s-a făcut foarte rapid”, a spus Deliu.

La rândul său, deputatul democrat, Sergiu Sârbu, este de acord că legea prevede ca procedura de vot în cazul ridicării imunității este secretă, dar spune că cea supremă, Constituția, nu prevede această procedură. „Dacă s-a încălcat procedura, atunci există Curtea Constituțională. Parlamentul nu trebuie să intervină în actul justiției. Filat trebuie să se bucure de prezumția nevinovăției, iar adevărul va ieși la iveală. Alianța trebuie să existe, iar politicul să nu se implice în actul justiției”, a spus Sârbu.

Liberalul Lilian Carp vrea să vadă dacă depozițiile lui Ilan Șor în privința lui Vlad Filat sunt adevărate. „Trebuie să vedem dacă Șor toarnă bine sau pe alături. Noi vrem să fie trași la răspundere și șefii instituțiilor de forță care sunt implicați în furtul din sistemul bancar. Această Bancă de Economii a fost pușculița celor aflați la guvernare din anii 90 încă”, este de părere Carp.

Socialistul Vlad Batrâncea a declarat, în cadrul aceleiași emisiuni, că este convins că am asistat joi, în Parlament, la o farsă. „A fost o farsă atragerea la răspundere a domnului Filat. Materialele prezentate sunt în privința unor presupuse acte de corupere pasivă, bani pe care i-ar fi ridicat Filat de la Șor. Pe mine mă interesează proveniența banilor lui Șor. Ne interesează cine a acoperit acest furt. Fără acoperire politică, nu era posibil de furat un miliard”, a precizat Batrâncea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md