Acuzaţii GRAVE. SUA declanşează UN SCANDAL MONDIAL în care este implicată o companie din România. Iată DOVEZILE
Agenţia americană de securitate cibernetică NSA, alături de cea britanică GCHQ, au atacat mai mulţi producători de soluţii de securitate informatică, printre care şi Bitdefender din România, potrivit unor informaţii extrase dintr-o nouă rundă de materiale făcute publice de fostul consultant Edward Snowden.
Proiectul s-a numit CAMBERDADA şi a ţintit producători de soluţii antivirus de renume, dintre care amintim: AVG, Eset, Avast şi Bitdefender. Conform documentelor care dezvăluie acţiuni care datează încă din 2009, ţinta principală a fost compania rusă Kaspersky Lab. Asta deoarece ruşii au descoperit de-a lungul timpului multe programe dăunătoare foarte periculoase, precum Flame şi Gauss, dezvoltate de agenţii de spionaj. Mai mult, în februarie anul acesta, Kaspersky a descoperit Equation Group, o organizaţie care distribuia unelte de spionaj şi malware despre care se crede că au fost dezvoltate de NSA, transmite The Intercept. Prin intermediul The Equation, NSA a reuşit să „injecteze” malware pe hard-diskuri produse de vendori precum Western Digital, Seagate sau Toshiba. Această informaţie a fost confirmată, pentru agenţia Reuters, de un fost angajat al NSA.
Împotriva companiei ruse a fost dusă şi o campanie de propagandă, în care s-a susţinut că lucrează împreună cu agenţia de spionaj rusă FSB. Asta deoarece fondatorul Eugene Kaspersky a studiat la o şcoală susţinută de fostul KGB, înainte de a intra în armată. Nu s-au adus, însă, dovezi concrete care să arate eventuale legături ale lui Kaspersky cu instituţii ale guvernului rus, deşi se scrie despre acestea de multă vreme. Compania a fost criticată, pe bună dreptate, că niciodată nu a descoperit viruşi dezvoltaţi de agenţiile de securitate ruse sau aliaţii Moscovei. „Deşi Kaspersky a publicat o serie de rapoarte în care a examinat posibile campanii de spionaj electronic făcute de SUA, Israel şi Regatul Unit, compania nu a urmărit cu aceeaşi vigoare posibilele operaţiuni de spionaj ale Rusiei”, scrie Bloomberg.
Potrivit documentelor, cele două agenţii au folosit toate metodele posibile pentru a accesa datele de pe serverele Kaspersky. Specialştii celor două instituţii au analizat o soluţie antivirus dezvoltată de companie pentru a găsi vulnerabilităţi. Scopul final a fost urmărirea unora dintre utilizatorii soluţiilor de securitate şi infiltrarea în anumite reţele.
Kaspersky: Aceasta nu este o surpriză
Reprezentanţii Kaspersky au declarat că nu sunt surprinşi de faptul că au fost vizaţi de NSA. „Este extrem de îngrijorător faptul că organizaţiile guvernamentale ne ţintesc pe noi în loc să se concentreze pe adevăraţii adversari şi că încearcă să submineze software de securitate gândit pentru a ne proteja pe toţi. Totuşi, aceasta nu este o supriză”, a transmis Kaspersky într-un comunicat. Compania adaugă că a lucrat din greu pentru a-i proteja pe utilizatori de tot soiul de atacuri, fie că este vorba de atacatori informatici comuni sau de operaţiuni de spionaj sponsorizate de state.
Prezenţa celor două nume mari din industria de software de securitate în lista NSA nu suprinde şi dacă ţinem cont de faptul că acestea sunt unele din cele mai bune de pe piaţă. Bitdefender şi Kaspersky au fost desemnate cele mai bune soluţii antivirus pentru sistemul de operare Windows 8.1 dezvoltat de Microsoft, într-un raport recent al organizaţiei germane independente AV-Test.
Gândul a contactat Bitdefender şi va veni cu o reacţie de la companie imediat ce aceasta este disponibilă.
Mai multe informaţii despre Project CAMBERDADA găsiţi pe site-ul The Intercept.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski