05:36:46 28.11.2024
Stiri

Acordul de Liber Schimb cu UE, doar BENEFICII pentru R. Moldova: România, țara care importă cel mai MULT din R. Moldova

Economie 11.04.2017 14:23 Vizualizări2611 Autor: Ziarul National
Acordul de Liber Schimb cu UE, doar BENEFICII pentru R. Moldova: România, țara care importă cel mai MULT din R. Moldova


Acordul de instituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) dintre UE și R. Moldova, intrat în vigoare acum mai bine de doi ani, a fost unul benefic pentru țara noastră.

Concluzia aparține autorilor unui raport elaborat de Centrul Analitic „Expert-Grup” și prezentat public astăzi. Potrivit sursei, Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al R. Moldova unde, în 2016, au ajuns 65% din exporturile din R. Moldova.

Vadim Gumene de la „Expert-Grup” a declarat că, în anul trecut, exporturile Republicii Moldova au înregistrat un trend ascendent, depășind cu 6,9% nivelul din anul 2014, chiar dacă în 2015 fusese înregistrată o scădere de 2,3%, inclusiv din cauza crizei economice și politice din țara noastră.

Majorarea din 2016 se datorează creșterii exporturilor de produse agricole pe piața comunitară cu 25%, dar și scăderii exporturilor de produse non-agricole cu 5%. În anul trecut, importul produselor agricole din UE s-a micșorat cu 15% și, astfel, nu poate fi vorba „de o invazie a produselor UE”, așa cum au declarat anterior unele voci eurosceptice.

Marea majoritate a produselor noastre exportate în UE, 93%, ajung în zece state europene. Cel mai important partener comercial al R. Moldova rămâne a fi România cu o pondere de 25% în totalul exporturilor și 40% din exporturile ajunse în UE, urmată de Italia și Germania cu ponderi de 9,7% și, respectiv, 6,2%.

Vadim Gumene a mai spus că 60% din exporturile din R. Moldova spre piața din Est sunt, de fapt, reexporturi, iar asta ar însemna că peste 70% din produsele moldovenești ajung totuși în UE.

În topul produselor, care au beneficiat cel mai mult ca urmare a implementării ZLSAC, sunt produsele agroalimentare. Exportul acestora a înregistrat o majorare de circa 25% în perioada de referință. Exporturile de semințe de floarea-soarelui, de exemplu, au sporit de trei ori pe piața UE, dar au crescut și cele ale grâului, porumbului, orzului etc.

Evoluții pozitive a înregistrat și exportul de vin, al cărui contingent a fost anulat, dar și cel al mierii naturale – unul din puținele produse de origine animală admise deocamdată la export în UE. Din produsele agricole supuse contingentării și care sunt scutite de aplicarea prețurilor de intrare, au fost utilizate aproape în totalitate cotele pentru struguri și prune, iar contingentul pentru mere rămâne încă nevalorificat.

Centrul „Expert-Grup” susține că implementarea ZLSAC aduce deja rezultate pozitive, dar acestea pot fi durabile cu condiția ca să fie sporită competitivitatea produselor moldovenești, prin susținerea tehnică și informațională a producătorilor autohtoni.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md