Acordul de Liber Schimb cu UE, doar BENEFICII pentru R. Moldova: România, țara care importă cel mai MULT din R. Moldova
Acordul de instituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) dintre UE și R. Moldova, intrat în vigoare acum mai bine de doi ani, a fost unul benefic pentru țara noastră.
Concluzia aparține autorilor unui raport elaborat de Centrul Analitic „Expert-Grup” și prezentat public astăzi. Potrivit sursei, Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al R. Moldova unde, în 2016, au ajuns 65% din exporturile din R. Moldova.
Vadim Gumene de la „Expert-Grup” a declarat că, în anul trecut, exporturile Republicii Moldova au înregistrat un trend ascendent, depășind cu 6,9% nivelul din anul 2014, chiar dacă în 2015 fusese înregistrată o scădere de 2,3%, inclusiv din cauza crizei economice și politice din țara noastră.
Majorarea din 2016 se datorează creșterii exporturilor de produse agricole pe piața comunitară cu 25%, dar și scăderii exporturilor de produse non-agricole cu 5%. În anul trecut, importul produselor agricole din UE s-a micșorat cu 15% și, astfel, nu poate fi vorba „de o invazie a produselor UE”, așa cum au declarat anterior unele voci eurosceptice.
Marea majoritate a produselor noastre exportate în UE, 93%, ajung în zece state europene. Cel mai important partener comercial al R. Moldova rămâne a fi România cu o pondere de 25% în totalul exporturilor și 40% din exporturile ajunse în UE, urmată de Italia și Germania cu ponderi de 9,7% și, respectiv, 6,2%.
Vadim Gumene a mai spus că 60% din exporturile din R. Moldova spre piața din Est sunt, de fapt, reexporturi, iar asta ar însemna că peste 70% din produsele moldovenești ajung totuși în UE.
În topul produselor, care au beneficiat cel mai mult ca urmare a implementării ZLSAC, sunt produsele agroalimentare. Exportul acestora a înregistrat o majorare de circa 25% în perioada de referință. Exporturile de semințe de floarea-soarelui, de exemplu, au sporit de trei ori pe piața UE, dar au crescut și cele ale grâului, porumbului, orzului etc.
Evoluții pozitive a înregistrat și exportul de vin, al cărui contingent a fost anulat, dar și cel al mierii naturale – unul din puținele produse de origine animală admise deocamdată la export în UE. Din produsele agricole supuse contingentării și care sunt scutite de aplicarea prețurilor de intrare, au fost utilizate aproape în totalitate cotele pentru struguri și prune, iar contingentul pentru mere rămâne încă nevalorificat.
Centrul „Expert-Grup” susține că implementarea ZLSAC aduce deja rezultate pozitive, dar acestea pot fi durabile cu condiția ca să fie sporită competitivitatea produselor moldovenești, prin susținerea tehnică și informațională a producătorilor autohtoni.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi