Academicienii critică dur un ordin semnat de Maia Sandu
Asociaţiea Istoricilor din Republica Moldova îi solicită ministrului Educației, Maia Sandu, să-și anuleze ordinul semnat pe 1 noiembrie curent, potrivit căruia examenul la disciplina „Istoria românilor şi universală” a fost exclus din grila examenelor de absolvire a gimnaziilor.
„Prin ordinul semnat de ministrul Educaţiei a fost exclus, fără a se invoca vreun motiv, din grila de examene de absolvire la treapta gimnazială, examenul la Istoria românilor şi universală. Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova califică acest act ca unul nefondat şi abuziv... Ordinul respectiv subminează statutul şi rolul Istoriei ca disciplină şcolară, anulează o etapă importantă în pregătirea elevilor pentru examenul de bacalaureat şi, în mare parte, readuce învăţământul istoric din R. Moldova la situaţia din timpul guvernării comuniste”, explică academicienii într-o declaraţie adresată Ministerului Educației.
Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova afirmă că păstrarea examenului „Istoria românilor şi universală” la treapta gimnazială va contribui la cultivarea eficientă a valorilor naţionale şi universale în mediul tinerelor generaţii.
Amintim că, în perioada guvernării comuniste, în școli a fost introdusă diciplina „Istoria integrată”, iar disciplina „Istorie” a fost exclusă din lista disciplinelor de examene de absolvire a gimnaziului şi din lista disciplinelor obligatorii la bacalaureat. La insistența savanților și profesorilor din învățământul istoric, în noiembrie 2011, disciplina „Istoria” a fost reintrodusă în grila examenelor obligatorii la treapta gimnazială şi la bacalaureat.
Declaraţia Asociaţiei Istoricilor este semnată de următoarele personalităţi:
Alexandru Moşanu, prof. univ., membru de onoare al Academiei Române, preşedinte de onoare al Asociaţiei Istoricilor din Republica
Andrei Eşanu, academician, AŞM, membru de onoare al Academiei Române
Demir Dragnev, prof. univ., membru-corespondent, AŞM
Pavel Parasca, dr. hab. în istorie, prof. univ.
Gheorghe Cojocaru, dr. în istorie, conf. univ.
Anatol Petrencu, dr. hab. în istorie, prof. univ.
Gheorghe Gonţa, dr. hab. în istorie, prof. univ.
Ion Şişcanu, dr. hab. în istorie, prof. univ.
Maria Danilov, dr. în istorie
Daniela Vacarciuc, profesoară
Ion Negrei, vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica
Gheorghe Negru, dr. în istorie, preşedinte interimar al Asociaţiei Istoricilor din Republica
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei